Leren en werken

Wil je (verder) leren in zorg en welzijn, maar tegelijkertijd ook werken? Met een leerwerkplek kan dit!

Leren en werken

Als je (verder) wilt leren in zorg en welzijn, maar ondertussen graag aan het werk gaat of blijft, kun je dat combineren. De praktische ervaring doe je op tijdens je werk en de theorie en begeleiding die erbij hoort, krijg je op school. Hier heb je een leerwerkplek voor nodig. Dit wordt ook een opleidingsplek genoemd.

Wil jij overstappen naar de zorg?

Er zijn organisaties waar je een verkort zij-instroomtraject of maatwerkprogramma kunt volgen. Wij zetten een paar opties voor je op een rij. Lees meer over deze verkorte leerwerktrajecten.

BBL en duaal

Bij een leerwerkplek combineer je dus werken en leren in zorg en welzijn. Op mbo-niveau heet dit BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) en op hbo-niveau heet deze route duaal.

Eerst een leerwerkplek

Bij deze route is het belangrijk dat je eerst een opleidingsplek regelt bij de werkgever. Dit doe je nog voordat je je inschrijft bij een opleiding. Waarom? De werkgever betaalt (meestal) de opleiding en bepaalt met welke opleider zij samenwerken. Zonder eerst een leerwerkplek geregeld te hebben, kun je deze route niet volgen. Zo hoef jij niet zelf te zoeken naar een opleiding, en de zorg- of welzijnsorganisatie kan jou gelijk inzetten op de werkvloer!

Voor een opleidingplek moet je solliciteren bij de organisatie. Bekijk de openstaande vacatures voor BBL en Duaal leren en werken in Noord-Brabant en vind de baan die bij je past!

 

Tip!

Niet alle zorgorganisaties publiceren hun leerwerkplekken op BrabantZorg.Net. Kijk dus ook onder het kopje ‘organisaties’ en bezoek de website van een organisatie die jou aanspreekt. Neem contact op met de afdeling opleidingen en vraag of zij ook BBL- of duale opleidingsplaatsen aanbieden.

Anders dan stage lopen

Een leerwerkplek is iets anders dan een stageplek. Een stage is vaak een verplicht onderdeel van een opleiding. Je studeert al en je moet bijvoorbeeld in je tweede of derde jaar een meeloop- of afstudeerstage vinden.

Daarnaast ontvang je bij een leerwerkplek salaris. Bij een stageplek gaat het vaak om een vergoeding. Ben je juist op zoek naar een stage? Lees de zeven tips voor het vinden van een stage!

Twijfel je?

Weet je nog niet goed welke richting je op wil? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt!

 

Lees verhalen en ervaringen