In zorg en welzijn kun je op zes niveaus leren en werken: van mbo (middelbaar beroepsonderwijs) niveau 1 tot wo (wetenschappelijk onderwijs). Op elk niveau doe je verschillende soorten kennis, vaardigheden en verantwoordelijkheden op. Weten op welk niveau jij kunt starten en wat je van een opleiding kunt verwachten? Lees meer over opleidingsniveaus. Of bezoek een open dag.

Leren en stage

Wil je graag voltijds (verder) leren? Dan kies je voor een BOL-opleiding op mbo-niveau of een reguliere hbo-opleiding. Tijdens de meeste opleidingen zijn er meerdere stageperiodes, dus je krijgt genoeg tijd om kennis te maken met verschillende soorten organisaties en werkzaamheden.

Leren en werken

Als je (verder) wilt leren, maar ondertussen graag aan het werk gaat of blijft, kun je dat combineren. De praktische ervaring doe je op tijdens je werk en de theorie en begeleiding die erbij hoort, krijg je op school. Op mbo-niveau heet dit BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) en op hbo-niveau heet deze route Duaal.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Hier vind je vacatures voor BBL-opleidingsplaatsen.

Transvorm Talent Center: past de zorg bij jou?

Denk je erover om een opleiding te volgen of aan de slag te gaan binnen zorg en welzijn? Maar wil je eerst checken of het bij je past? Met het programma 'Past de zorg bij jou?' in het Transvorm Talent Center onderzoek je waar je goed in bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Je krijgt voorbeelden van werkzaamheden en beroepen die bij jou passen. Ook krijg je tips die je op weg helpen bij het oriënteren in zorg en welzijn.

 Start 'Past de zorg bij jou?'

Heb je na het invullen nog vragen of wil je advies? Je mag het Ik Zorg. contactpunt altijd mailen via ikzorg@transvorm.org.

Scholen

Er zijn in (en buiten) Noord-Brabant heel veel opleidingen richting zorg en welzijn te vinden. Weet jij al op welk niveau (en eventueel in welke richting) je een opleiding wilt volgen? Op OntdekdezorgBrabant.nl vind je een overzicht van alle scholen met opleidingen in zorg en welzijn in en rondom Brabant.