Cor

Begeleider dagbesteding
West-Brabant
Naar overzicht
11 van 12 |

Bijna twintig jaar werkte Cor (53) in een platenzaak, eerst in loondienst en later als zelfstandig ondernemer. Nu begeleidt hij bij SDW mensen met een verstandelijke beperking op een dagbestedingsproject in de bibliotheek van Roosendaal en Bergen op Zoom. Zijn ervaring in het omgaan met verschillende mensen, een team aansturen en dingen regelen komen hier van pas. Het team van SDW voelt als een warm bad en Cor vindt er de zingeving die hij jaren zocht.

Wij vroegen Cor een aantal vragen te beantwoorden.

Ontdek de zorg Brabant: Cor Verbeeke

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Na een loopbaan van twintig jaar in de muziek en tien jaar in de metaal en techniek was het tijd voor iets anders. Het voelde alsof ik op een dood spoor zat. Vrienden zeiden weleens dat de zorg bij me zou passen. Dat zagen ze goed. Via een kansenmarkt en webinar van Ontdekdezorg Brabant kwam ik in contact met SDW. Ik solliciteerde naar een plek in een zij-instroomtraject en kon beginnen. Vanaf het begin ontving ik salaris en mijn opleiding werd vergoed. Dat hielp om de switch te durven maken. In 2023 rondde ik mijn opleiding af en kwam ik vast in dienst bij SDW.

Waar bestaat je werk uit?

Ik werk binnen SDW bij SDWerkt. We bieden ‘arbeidsmatige dagbesteding’ aan mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. We kijken naar talenten en mogelijkheden. Binnen de serviceteams van de bibliotheek Roosendaal en Bergen op Zoom begeleid ik een groep cliënten die verschillende werkzaamheden uitvoert. Dit kunnen ‘boekentaken’ zijn zoals het helpen bij het verwerken van gereserveerde boeken, maar ook klanten helpen bij kopieerwerk en het netjes houden van de verschillende vergaderruimtes en keukentjes. Ik begeleid hen bij het oefenen van vaardigheden en waar nodig help ik en bied ik een luisterend oor.

"Vanaf het begin ontving ik salaris en mijn opleiding werd vergoed. Dat hielp om de switch te durven maken"

Cor

Wat zijn uitdagingen die je tegenkomt? En hoe ga je daarmee om?

Uitdagingen zijn er genoeg, op allerlei gebieden! De serviceteams zijn vrij nieuw. Het is de bedoeling dat onze cliënten ook nieuwe taken oppakken in de toekomst. Dit vraagt veel overleg tussen ons als begeleiders van SDW en de verschillende afdelingen binnen de bibliotheek. Onze cliënten en de medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek weten elkaar al aardig te vinden maar nóg meer samenwerking is misschien wel de grootste uitdaging.

Wat wil je nog ontwikkelen?

Mijn leerwerktraject zit er sinds een paar maanden op. Anderhalf jaar opleiding vond ik te overzien en een dag(deel) les was voor mij meer dan genoeg na dertig jaar niet in de schoolbankjes te hebben gezeten. De komende jaren wil ik me verdiepen in een aantal stoornissen, bijvoorbeeld autismespectrumstoornissen.

Wat geeft jou voldoening in je werk?

De samenwerking met iedereen binnen dit mooie project. Als ik zie dat onze medewerkers op hun werkplek midden in de maatschappij volledig tot hun recht komen en écht onderdeel zijn van de bibliotheek. Over inclusie gesproken!

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Ga op zoek naar de vele mogelijkheden en praat met medewerkers uit zorg en welzijn. Begin met vrijwilligerswerk en kijk hoe dit je bevalt. Vraag of je een dagje mee kan draaien bij een organisatie. Uit ervaring weet ik dat er veel mogelijk is. Het geeft je de kans het werk écht te ervaren en met begeleiders te praten.

Maart 2024

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Je hebt altijd onregelmatige werktijden; je kunt privé niets meer plannen

Zorg is 24/7 nodig. Door slim te roosteren, met aandacht voor de medewerker, ontstaat regelmaat in de werkplanning. Je weet wanneer je werkt en wanneer je tijd hebt voor je sociale leven.

Ik heb niks met oude mensen

Werken in de zorg en welzijn is niet alleen werken met oude mensen. Iedereen heeft zorg nodig: jonge moeders en hun baby’s, kinderen en jongeren, gehandicapten. Onder zorg en welzijn vallen ook bijvoorbeeld kinderopvang, jeugdzorg, het begeleiden van jongeren naar een passende werkplek of het coachen van volwassenen bij diverse uitdagingen in het leven.

Deel via social media