Wilma

Verzorgende IG in opleiding

Aan werken in de zorg gaat soms een heel proces vooraf. Zo was het ook voor Wilma Versteeg (53). Zij kreeg te maken met mantelzorg voor haar moeder en met de zorg voor haar zoon, die een Nuss Bar operatie moest ondergaan. Omdat ze er voor haar zoon wilde zijn, werkte ze onregelmatig via een uitzendbureau. Toen haar zoon was hersteld, voelde ze ruimte voor een vaste baan. Als helpende plus voor Actief Zorg in de regio Den Bosch. Sindsdien maakt ze tempo, heeft ze haar diploma helpende plus behaald en gaat ze verder met de opleiding verzorgende IG. Haar zoon, met wie het nu beter gaat, doet de opleiding HBO Verpleegkunde.

Wilma Versteeg

Hoe bevalt het om weer een opleiding te doen?

Wilma: Het is wennen omdat het lesaanbod digitaal is en ook de opdrachten en examens. Ik heb een contract van 24 uur, inclusief school en stage. Het huiswerk doe ik in eigen tijd. Ik vind het heerlijk om om steeds meer te leren over ziektebeelden en me te verdiepen in zorghandelingen. Zeker met alle ontwikkelingen in de zorg en de toenemende complexiteit en zorgvragen wil ik weten waarom we doen wat we doen.

Wat beweegt jou om dit werk te doen?

Met ‘zorgen voor’ heb ik natuurlijk veel persoonlijke ervaring opgedaan. Tegenwoordig nemen we in de ouderenzorg niet meer alles over. Moet ik wel eens met mijn handen op mijn rug blijven staan. Het werk geeft me veel voldoening omdat ik voor mensen belangrijk ben, al is het maar even. Het geeft niet dat ze telkens hetzelfde verhaal vertellen. Ik blijf aandachtig luisteren en laat voelen dat ik de tijd neem. Ik zie wat persoonlijk contact kan doen. Als ik het iemand naar de zin kan maken, ga ik met een glimlach naar huis.

"Voor een baan waarin je volledig wordt gewaardeerd, hoef je niet ver te zoeken"

Wilma

Hoe ziet je werkdag eruit?

Op een dag bezoek ik twaalf of dertien cliënten. Ik maak veel mee. Mensen worden ziek, gaan dood. Maar er is ook humor, plezier en ontroering, in een klein gebaar of in simpele momenten van tevredenheid. Fijn om daar een beetje aan bij te kunnen dragen. Ik ga meestal alleen op pad, maar via een WwhatsAppgroep kan ik altijd een van mijn fijne collega’s een vraag stellen. Het team is belangrijk voor mij. Soms is een cliënt vergeten om een trombosespuit te zetten of heeft hij medicatie dubbel ingenomen. Dan is het belangrijk om snel te sparren en te handelen. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ik wat levenservaring heb, dat ze mij gemakkelijker zaken toevertrouwen.

Hoe zie jij de rol van technologie?

Ik ben me gaan verdiepen in die mogelijkheden. Intrigerend wat er allemaal kan. Er is een apparaat om steunkousen mee aan te trekken en we hebben robot Tessa aangevraagd voor een Antilliaanse mevrouw, die dementerend is. Ik heb op YouTube gezien wat die kan betekenen. Het idee is dat haar kinderen vragen inspreken in het Papiamento, waardoor ze bijvoorbeeld eraan herinnerd wordt om haar medicijnen in te nemen. Het helpt ook haar eenzaamheid te verminderen en zorgt er voor dat ze minder beroep op ons hoeft te doen. Technologie is een ontwikkeling die veel gaat veranderen.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die zich oriƫnteren?

Een leer-werktraject in de zorg lijkt soms heel hectisch, maar dat valt mee. Zeker als je zaken direct afmaakt. Zo voorkom je stress en behoud je rust in je hoofd. Het helpt als je zelfstandig je weg vindt en stevig in je schoenen staat. Wat ik echt fantastisch vind in dit werk is de vrijheid en de waardering. Een man zei: je hebt zusters van het hart en jij bent er één van. Alle reden dus om dit tot mijn pensioen te blijven doen.

Oktober 2023

Terug naar Midden-Brabant

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media