In een verzorgingshuis wonen mensen van 65 jaar en ouder die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ze worden geholpen bij het huishouden, krijgen maaltijden en persoonlijke zorg. Dit is teveel om helemaal met thuiszorg op te vangen. Het verzorgingshuis biedt vaak ook:

  • Recreatie: denk bijvoorbeeld aan muziek- en spelletjesmiddagen en internetfaciliteiten. Dit zorgt ervoor dat bewoners niet geïsoleerd raken.
  • Wijkzorg: bijvoorbeeld een maaltijdservice, alarmeringsdienst of persoonlijke verzorging voor ouderen in de wijk die nog zelfstandig wonen.

Verpleeghuis 

Nóg een stapje verder is het verpleeghuis. Hier wonen mensen die voor langere tijd veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door ernstige lichamelijke of geestelijke klachten. De meeste bewoners krijgen daarnaast ook extra zorg van bijvoorbeeld een diëtist, fysio- of ergotherapeut.

Bij een verpleeghuis vind je ook vaak:

  • Een dagbehandeling: bijvoorbeeld voor dementerende ouderen, om verzorgers in de thuissituatie te ontlasten.
  • Een revalidatiecentrum: waar (meestal) ouderen kunnen genezen of herstellen van bijvoorbeeld een ongeluk, operatie of hersenbloeding.
  • Een hospice: een onderdeel van het verpleeghuis voor mensen die niet meer te genezen zijn van een ernstige aandoening. 

Bij een verpleeg- of verzorgingshuis denk je snel aan ouderen, maar ook jongere mensen die bijvoorbeeld moeten revalideren of een ernstige ziekte hebben, kunnen hier (tijdelijk) wonen. Sommige verpleeghuisbewoners gaan na een tijdje weer naar huis of naar een verzorgingshuis, anderen wonen er de rest van hun leven. Zo leer je de bewoners goed kennen en bouw je een band met hen op.

Verpleeg- en verzorgingshuis vacatures

Bekijk hier alle actuele verpleeg- en verzorgingshuis vacatures in Noord-Brabant.