Wat is een verpleeg- en verzorgingshuis?
Naast dat er mensen wonen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, vind je bij een verpleeghuis ook vaak:
- Een dagopvang: bijvoorbeeld voor ouderen met dementie, om verzorgers in de thuissituatie te ontlasten.
- Een revalidatiecentrum: waar (meestal) ouderen kunnen genezen of herstellen van bijvoorbeeld een ongeluk, operatie of hersenbloeding.
- Een hospice: een onderdeel van het verpleeghuis om mensen In hun laatste levensfase een fijne zorgomgeving bieden gericht op privacy, comfort, geborgenheid en aandacht.
Wat zijn de werkzaamheden in een verpleeg- en verzorgingshuis?
In een verpleeg- of verzorgingshuis begeleid, verzorg en verpleeg je de bewoners. Meestal zijn dat oudere en kwetsbare mensen die veel zorg en aandacht nodig hebben. Maar ook jongere mensen die bijvoorbeeld moeten revalideren of een ernstige ziekte hebben, kunnen hier (tijdelijk) wonen. Sommige verpleeghuisbewoners gaan na een tijdje weer naar huis of naar een andere afdeling. Anderen wonen er de rest van hun leven. Zo leer je de bewoners goed kennen en bouw je een band met hen op. Je werkt vaak samen in een team met mensen die verschillende kennis hebben.
Welke functies zijn er in een verpleeg-en verzorgingshuis?
- Helpende: je ondersteunt de bewoners bij wassen, aankleden en eten.
- Verzorgende: dit is de meest voorkomende functie. Een verzorgende helpt bewoners op een verzorgende en begeleidende manier bij hun dagelijkse handelingen. Als eerste verantwoordelijke verzorgende coördineer je de zorg aan een aantal bewoners.
- Verpleegkundige: in deze functie verricht je verpleegkundige taken. Soms heb je ook een coördinerende rol.
- Medewerker welzijn: je onderneemt activiteiten met bewoners.
Welke opleiding heb je nodig om in een verpleeg- en verzorgingshuis te werken?
Voor het meeste werk in verpleeg- en verzorgingshuizen heb je een mbo-opleiding nodig. Heb je geen diploma? Begin dan in een ondersteunende baan. Lees hier meer over werken in de zorg zonder diploma.
Wil je liever in de verzorging of verpleging werken? Dan is een leerwerkplek voor de functie van helpende, verzorgende of verpleegkundige iets voor jou. Je werkt drie of vier dagen per week in een verpleeg-en verzorgingshuis en gaat één dag per week naar school. Vanaf het begin ontvang je salaris en meestal betaalt de werkgever je opleiding. Lees meer over leren en werken in de zorg combineren of vraag advies bij het Ontdekdezorg Contactpunt.
Wil je alleen leren? Kijk hier voor de mogelijkheden.
Hoeveel verdien je in verpleeg- en verzorgingshuizen?
Je loon hangt af van je opleiding en ervaring. De salarissen voor de functies helpende en verzorgende staan hier op een rij. Als je in opleiding bent via leren en werken tegelijk ontvang je een aangepast salaris en betaalt de werkgever meestal de scholing. Een fulltime baan in de ouderenzorg is 36 uur per week. Wat je verdient en je andere arbeidsvoorwaarden lees je na in de CAO Verzorging, Verpleging en Thuiszorg.
Vacatures in verpleeg-en verzorgingshuizen
Wil jij het verschil maken in het leven van ouderen? Check de vacatures in verpleeg-en verzorgingshuizen in Noord-Brabant op BrabantZorg.Net.
Podcast over werken in verpleeg- en verzorgingshuizen
Liever luisteren? In de WerkenBij-podcast vertellen Brabantse zorgmedewerkers wat het werken in een verpleeg- en verzorgingshuis zo leuk maakt.
- Dani, Shannon en Sabine van Anna Zorggroep (Geldrop)
- Suzanne, Anne en Leonie van Archipel (Eindhoven)
- Winnie, Nicole en Mirthe van Comfor (Zuidoost-Brabant)
- Liefda en Hanne-Mieke van Glorieux (Eindhoven)