Werken in de gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg help je mensen met een beperking om hun leven in te vullen zoals ze dat zelf willen. 

Werken in de gehandicaptenzorg

Wat is gehandicaptenzorg?

In de gehandicaptenzorg help je mensen van alle leeftijden die door een beperking niet helemaal zelfstandig hun leven kunnen leiden. Soms zijn er lichamelijke beperkingen (of visuele- en gehoorbeperking), maar het kan ook gaan om een verstandelijke beperking of meervoudige beperkingen.

Wat doe je in de gehandicaptenzorg?

In de gehandicaptenzorg zet je je in door verschillende vormen van zorg te verlenen op gebied van wonen, werk en dagbesteding, vrijetijdsbesteding, sociale activiteiten, gezondheid en veiligheid. Hier kunnen ook verzorgende en verpleegkundige taken bij horen. Je bekijkt samen met de cliënt (en soms ouders of andere begeleiders) wat hij of zij wel en niet kan en wat de wensen zijn.

Beroepen in de gehandicaptenzorg

  • Begeleider: dit is de meest voorkomende functie. Als begeleider werk je op een groep, een woonvorm of kom je bij mensen thuis. Ook kun je werken als begeleider bij dagbestedingsactiveiten of (vrijwilligers)werk.
  • ADL-assistent: je begeleidt mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie of spierziekte bij wassen, aankleden, eten en drinken en naar de wc of naar bed gaan.

Welke opleiding heb je nodig om in de gehandicaptenzorg te werken?

Als je nog geen ervaring in de zorg hebt dan is een opleiding nodig. De meeste organisaties bieden een combinatie van leren en werken aan. Je werkt drie of vier dagen per week en gaat een dag per week naar school. Vanaf het begin ontvang je salaris. Lees meer over leerwerkplekken of vraag advies bij het Ontdekdezorg Contactpunt.

Voor de functie van ADL-assistent heb je geen zorgopleiding nodig. Je volgt een interne training.

Wil je alleen leren? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Hoeveel verdien je in de gehandicaptenzorg?

Je loon hangt af van je opleiding en ervaring. Check hier de salarissen voor de functie van begeleider op mbo- en hbo-niveau in de gehandicaptenzorg. Als begeleider in opleiding via leren en werken tegelijk ontvang je een aangepast salaris. Meestal betaalt de werkgever je opleiding. Bij een fulltime baan in de gehandicaptenzorg werk je 36 uur per week. Het loon en de andere arbeidsvoorwaarden kun je nalezen in de CAO gehandicaptenzorg.

Vacatures in de gehandicaptenzorg

Enthousiast over een baan in de gehandicaptenzorg? Op Brabantzorg.Net vind je honderden vacatures in de Brabantse gehandicaptenzorg.

 

Podcast over werken in de de gehandicaptenzorg

Liever luisteren dan lezen? In de WerkenBij-podcast leggen Brabantse zorgmedewerkers uit wat het werken in de gehandicaptenzorg zo mooi maakt.

  • Mandy, Ghislaine en bewoner Joel van ORO (Helmond)
  • Denise, Chanel en Roos van Zuidwester (Zuidwest-Nederland)
  • Tanja en Kris van Lunet (Eindhoven en Kempen)

Deel via social media