Diploma’s en herregistratie

Heb jij in het verleden in zorg en welzijn gewerkt en wil je weer aan de slag? Wat fijn, de sector kan jouw ervaring en enthousiasme goed gebruiken. Lees hier welke stappen je kan nemen als je een oud of buitenlands diploma hebt of je BIG-registratie verlopen is.

diploma's en herregistratie

Erkenning Verworven Competenties (EVC)

Heb jij werkervaring in zorg en welzijn maar geen geldig diploma? Laat dan je kennis en (werk)ervaring waarderen via een EVC-traject. Dit staat voor Erkenning Verworven Competenties. Ook kennis uit onafgemaakte opleidingen, zorg voor kinderen, mantelzorg en vrijwilligerswerk telt mee. Na afloop van het uitgebreide traject ontvang je een ervaringscertificaat. Lees meer over dit traject bij het EVC-centrum Nederland.

Werken met een oud diploma

Weten wat jouw oude diploma waard is? Dat pak je zo aan:

  • Mbo-diploma: vraag een verklaring aan wat jouw oude mbo-diploma op dit moment waard is. Deze verklaring gebruik je voor werk of (vervolg)opleiding. Meer informatie vind je bij de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van het SBB.
  • Hbo-diploma: neem contact op met je oude hbo-opleiding. Bijvoorbeeld: HAN, Avans of Fontys.
  • Diploma kwijt? Bij DUO kun je een uittreksel van je behaalde diploma opvragen.

Registers en herregistratie

Sommige zorgberoepen staan in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Denk aan verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten. Deze zorgverleners moeten zich elke vijf jaar herregisteren. Geldt dit voor jou en is jouw registratie verlopen? Lees welke stappen je moet nemen voor herregistratie in het BIG-register.

Werk je in de jeugdhulp?

Werk je in de jeugdhulp? Dan heb je misschien een SKJ-registratie nodig. Check de informatie over (her)registratie op de website van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.