Ik Zorg. Informatie Noord-Brabant

Werken in zorg en welzijn. Maak jij de overstap?

Google jij af en toe stiekem ‘werken in de zorg’? Ben je je werk achter de computer beu? Heb je het gevoel dat het écht tijd is voor iets anders? Of zijn je kinderen zelfstandig en wil je graag iets betekenen voor andere mensen?

Met de verkorte opleiding verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) kun je, zonder een zorgdiploma of ervaring, een start maken met werken in de zorg. 

Kan ik dat?

De zorg doe je zelf. Je bent je eigen instrument en je neemt jezelf mee. Daarom is het belangrijk dat je, naast de opleiding, ook doorzettingsvermogen hebt, een hart voor zorg, dat je fysiek in orde bent en stabiel. Want het werk is intensief. Het vraagt inzet en zelfinzicht. En flexibiliteit. Want je werkt op onregelmatige tijden en soms werk je op verschillende locaties.

Iets voor jou?

Herken je jezelf hierin en heb je een mbo 3 diploma en 3 jaar werkervaring? Neem dan contact op met het Ik Zorg. Contactpunt. Bel voor een afspraak 088-1444044 op maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 17:00 uur of stuur een mail aan ikzorg@transvorm.org.

Wat doet een verzorgende IG? 

Een verzorgende IG ondersteunt cliënten, doet de (persoonlijke) verzorging en draagt bij aan het welzijn van de cliënt. Je helpt bijvoorbeeld bij het douchen, het toedienen van medicatie en het verzorgen van wonden. Je levert een bijdrage aan het zo lang mogelijk thuis wonen van cliënten in de wijk of aan de zelfstandigheid van bewoners. En je werkt daarin samen met familie en andere mantelzorgers.

Op Ontdekdezorg.nl staan veel verhalen en video’s van mensen die al in de zorg werken. Bijvoorbeeld van Mark, Melissa en Ridaika, die verzorgende IG zijn. 

Hoe word ik verzorgende IG? 

Om verzorgende IG te worden, volg je een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg, een bbl-opleiding.  Daarin combineer je vanaf dag één werken en leren en krijg je dus ook een salaris. Afhankelijk van wat je eerder deed en je ervaring en opleiding kan het een verkorte opleiding zijn.

De verkorte opleiding wordt gegeven door het Summa College in Eindhoven. In samenwerking met Lefgozer word je begeleid in je persoonlijke ontwikkeling.

Wat houdt een verkorte bbl-opleiding in? 

Werken in de zorg vraagt bepaalde vaardigheden. Als je die nog niet hebt, kun je werken en leren combineren. Je werkt en tegelijkertijd leer je dingen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Je gaat dus ook terug de schoolbanken in, gemiddeld één dag in de week. Afhankelijk van wat je eerder deed en je ervaring en opleiding kan het een verkorte opleiding zijn. Die duurt 18 maanden.

Je komt als leerling in dienst van een zorgorganisatie die jouw salaris en vaak ook je opleidingskosten betaalt. Alle afspraken hierover worden vastgelegd in een leer/werkovereenkomst.

Hoeveel huiswerk krijg ik?

Studiebelasting voelt voor iedereen anders. Vaak kun je tijdens je werkzaamheden op de afdeling al een paar opdrachten maken. Theorie en praktijk zijn op elkaar afgestemd waardoor het niet altijd voelt als huiswerk. Houd rekening met 4 tot 6 uur per week huiswerk naast je werkzaamheden op de afdeling.

Hoe werkt de begeleiding?

Je krijgt persoonlijke begeleiding om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Eén keer in de maand heb je overleg met een studieloopbaanbegeleider en leercoach om je voortgang te bespreken.

 • Een studieloopbaanbegeleider helpt je met de studie.

 • Tijdens je werk begeleidt een leercoach je bij persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 • Een carrièrecoach helpt je met alle overige zaken.

Durf ik het?

We proberen je zo goed mogelijk te informeren en tijdens de opleiding krijg je goede begeleiding. Of dit het juiste moment is en of de zorg bij je past kunnen we in een persoonlijk gesprek uitvinden.

Met het programma 'Past de zorg bij jou?' in het Transvorm Talent Center onderzoek je waar je goed in bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Je krijgt voorbeelden van werkzaamheden en beroepen die bij jou passen. Ook krijg je tips die je op weg helpen bij het oriënteren in zorg en welzijn.

Heb je na het invullen nog vragen of wil je advies? Je mag het Ik Zorg. Contactpunt altijd mailen via ikzorg@transvorm.org. Of bel 088-1444044. 

Hoe ziet mijn omgeving eruit? 

Je werkt altijd in een team met collega’s. Samen gaan jullie voor de beste zorg voor jullie cliënten. Je kunt werken op een afdeling of in een woning van bijvoorbeeld een verpleeghuis of woonpark. Of je verzorgt en begeleidt je cliënten thuis.

Wat betekent het voor thuis?

De mensen in jouw directe omgeving zullen merken dat je aan de slag gaat in zorg en welzijn. Je investeert veel tijd in een (verkort) BBL-traject. Je werkt, gaat naar school en je hebt huiswerk. Je gaat onregelmatig werken; op wisselende dagen, tijden en ook in de weekenden en op feestdagen. Je begint misschien om 7 uur ’s ochtends met werken en je zult ook diensten werken die bijvoorbeeld tot 11 uur ’s avonds duren.

Dit vraagt wat van jezelf, maar ook van de mensen in je (directe) omgeving. Ben je bijvoorbeeld mantelzorger of oppas, of ben je lid van een sportclub die tijd vraagt, neem dat dan in je beslissing mee. En denk vooraf na over praktische zaken als bijvoorbeeld kinderopvang en (openbaar) vervoer van en naar je werk.

Kan ik zelf kiezen waar ik wil werken?

We geven jou de informatie over de mogelijkheden en bekijken samen wat het beste bij je past. Je kiest vervolgens de organisatie waar je de opleiding wilt volgen en solliciteert daar. Samen met de organisatie wordt bekeken op welke afdeling je aan de slag gaat. Daarbij wordt rekening gehouden met je voorkeuren. We zoeken altijd een werkplek dicht bij huis.

De organisaties die deelnemen aan dit project zijn St. Anna Zorggroep, Severinus, SWZ, Kempenhaeghe, Archipel Thuis, Archipel Zorggroep, ZuidZorg, Joris Zorg, Land van Horne, Oktober, Sint Annaklooster, Thuiszorg Samen Verder, Valkenhof, Glorieuxpark, Vitalis WoonZorg Groep en Neos.

En als ik klaar ben met de opleiding?

Als je klaar bent kun je aan de slag! Je kunt denken aan:

 •  Een marktconform salaris

 • Onregelmatigheidstoeslag, eindejaarsuitkering en vakantietoeslag

 • Aantal werkuren is in overleg, minimaal 22,5 uur

 • Een vast contract na je diplomering

 • Doorgroeimogelijkheden

Wat kan ik daarna nog verder doen? 

Op YouChooz.nl vind je carrièremogelijkheden voor een Verzorgende IG .

Moet ik een periode in dienst blijven na mijn diplomering?

Op het moment dat je begint, krijg je een leer/werkovereenkomst. In deze overeenkomst staan de afspraken die voor jou van toepassing zijn.

Vaak spreek je met de organisatie af dat je na je diploma nog een periode bij die organisatie blijft werken. Ze hebben tijd en geld geïnvesteerd in jouw opleidingstraject. Als je binnen die termijn toch besluit het contract te beëindigen, kan daar een terugbetalingsregeling aan vast zitten. Deze afspraken zijn per organisatie verschillend.

Wat heb ik nodig?

Ervaring of een opleiding in de zorg is niet nodig. We vragen:

 • Minstens 3 jaar werkervaring

 • Een diploma mbo-niveau 3

 • Voldoende beheersing van de Nederlandse taal (spreken, schrijven en lezen)

 • Bereidheid tot onregelmatig werken en variabele diensten

 • Fysieke en mentale fitheid

 • Flexibiliteit, zowel in werktijden als locaties

 • Motivatie en doorzettingsvermogen

Hoeveel verdien ik?

We willen liefst zoveel mogelijk aansluiten bij je competenties en je vorige salaris. Je verdient in ieder geval een marktconform salaris:

 • Met mbo-ervaring: bruto € 2.068,21 tot € 2.415,28

 • Met hbo-ervaring: bruto € 2.068,21 tot € 2.555,74

De onregelmatigheidstoeslag bedraagt € 50 - € 150 per maand. Bij je contract hoort ook een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.

Wanneer begin ik?

Je kunt op meerdere momenten in het jaar beginnen.

Waar kan ik me aanmelden?

Lees de volledige vacature voor Verzorgende IG.

Lijkt het je interessant om in Zuidoost-Brabant aan de slag te gaan? Kom dan eens praten! Neem contact op met het Ik Zorg. Contactpunt via ikzorg@transvorm.org of bel 088-1444044.