Sahida

Wooncoach beschermd wonen
Zuidoost-Brabant
Naar overzicht
1 van 12 |

Sahida Seerden is 42 jaar en moeder van twee zoons en een dochter. Ze woont en werkt bij Neos in Eindhoven waar ze zich met hart en ziel inzet voor dak- en thuislozen die met complexe problemen worstelen.

Sahida Seerden

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Sahida: Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan en heb daarna lange tijd op een kantoor gewerkt. Mijn dochter had de ambitie om zich in te zetten voor dak- en thuislozen, maar zij had te kampen met borderline, waardoor ze steeds verder afgleed. Na haar overlijden, besloot ik om ter ere van haar dit werk te gaan doen. Ik kon een goede regeling treffen met mijn vorige werkgever, waardoor er ruimte ontstond om verder te kijken. Bij Neos kon ik als vrijwilliger aan de slag en heb ik uiteindelijk een project en bijbehorende processen van de grond af opgebouwd. Na een jaar kreeg ik de kans om me te ontwikkelen in mijn passie; het ondersteunen van deelnemers in combinatie met HR-werkzaamheden.

Wat beweegt jou?

Mijn hart lag altijd al bij mensen die weinig kansen hebben gehad. Mensen die het moeilijk hadden en die ik leerde kennen, bood ik ondersteuning. Ik heb zelf ook behoorlijk veel meegemaakt, maar ondanks alle tegenslagen ben ik altijd weer opgestaan. Ik heb geleerd dat het niet de omstandigheden zelf zijn die je lot bepalen, maar de manier waarop je ermee omgaat. Ik wist dat ik het zelf moest doen als ik iets in mijn leven wilde veranderen. Die houding heeft me de veerkracht gegeven om moeilijkheden en verdriet het hoofd te bieden.

"Ik help iemands leven weer op de rit te krijgen"

Sahida

Hoe ziet je werk eruit?

Op de 24-uurs locatie wonen mensen die niet op zichzelf kunnen wonen en die intensieve begeleiding nodig hebben om weer volwaardig mee te draaien in de samenleving. Ze hebben te maken met multi-problematiek, zoals verslaving, psychiatrische problemen, onverwerkte trauma’s, persoonlijkheidsstoornissen en soms ook gewelddadig gedrag. Als iemand bij ons binnenkomt, inventariseren we samen met de deelnemer waar iemand tegenaan loopt, wat iemand zelf kan en waarin hij geholpen wil worden. We observeren hoe iemand functioneert. We bespreken hoe iemand vroeger zaken oploste, hoe hij dat nu doet en hoe zijn toekomst eruitziet. Het is onze taak om signalen op te vangen, grenzen aan te geven en gewenst gedrag te stimuleren. Ik doe de persoonlijke intensieve begeleiding van een groepje deelnemers en daarnaast vang ik de rest van de groep op wanneer dat nodig is.

Waar word je blij van?

Als deelnemers vooruitgang boeken, al zijn het maar kleine stapjes. De uitdaging is om de juiste combinatie te vinden, zodat iemand zelf zijn gedrag wil veranderen. Ik ben heel trots als een deelnemer na een lang proces clean wordt en voor zichzelf kan zorgen. Wat ik fijn vind in dit werk is dat je hier voortdurend jezelf kunt blijven ontwikkelen door middel van allerlei cursussen.

Hoe hou je het vol?

Mijn overlevingsmechanisme is dat ik rationeel ben en mijn emoties tijdelijk kan parkeren. Ook vangen we elkaar in het team heel goed op. En elke overwinning van een deelnemer geeft me energie, als ik merk dat iemand uit het dal klimt. We zijn dan echt samen blij en delen de trots.

Wat heb je nodig in dit werk?

Mensenkennis is essentieel. Nieuwsgierig zijn naar wat er onder de oppervlakte zit. Je moet een teamspeler zijn en ook kritisch naar jezelf durven kijken. Je ego aan de kant zetten, doelgericht handelen en niet bang zijn voor conflict. Het vraagt ook geduld en incasseringsvermogen. Het helpt als je zelfkennis en levenservaring hebt. Het is super dankbaar om deelnemers te helpen groeien en hun kansen te versterken.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

De zorg betaalt slecht

In de zorg kun je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Dan hebben we het niet alleen over het salaris en vakantiegeld. Er zijn ook verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld vergoedingen voor studiekosten en onregelmatige diensten. En er zijn speciale verlofregelingen, zoals bij mantelzorg.

De werksfeer heeft te lijden onder de hoge werkdruk

Werken in zorg en welzijn is werken met zorgzame mensen. Vanaf de eerste werkdag worden nieuwe medewerkers goed begeleid en opgenomen in het team. Er is veel aandacht voor de sfeer binnen de teams en voor communicatie en contact tussen werknemer en leidinggevende.

Deel via social media