Peter

Cliëntbegeleider
Zuidoost-Brabant
Naar overzicht
9 van 12 |

Peter van Empel is 47 jaar en woont in Rosmalen. De afgelopen achttien jaar was hij werkzaam bij een artiestenbureau waar hij verantwoordelijk was voor het boeken van artiesten voor bedrijfsevenementen en producties begeleidde. Mede ingegeven door de economische omstandigheden, vroeg Peter zich af waar zijn toekomst lag. Na een oriëntatie en wat loopbaantesten werd duidelijk dat de zorg heel goed bij hem zou passen. Hij solliciteerde bij Lunet en kon daar meteen aan de slag als cliëntbegeleider via een zij-instroomtraject. ‘Het gevoel was van meet af aan goed.’

Ontdek de Zorg Brabant: Peter van Empel (st)

Hoe bevalt je nieuwe werkomgeving?

Peter: In feite is het werk wat ik nu doe best vergelijkbaar met wat ik eerder deed. Ik bezorg mensen een fijne dag en zie erop toe dat alles eromheen in goede banen wordt geleid. Als zij-instromer ervaar ik de combinatie werken en leren als heel prettig. Je leert veel in praktijk en kunt de theorie met-een toepassen. Ook toen ik nog niet klaar was met de opleiding, was ik voor cliënten al een vertrouwd gezicht. Ik werk 32 uur per week en ga 1 dag in de 2 weken naar school.

Hoe ziet je werk eruit?

Ik ben cliëntbegeleider voor drie bewoners. Samen met mijn collega's werk ik voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Als cliëntbegeleider ben ik de schakel tussen de verschillende disciplines bij alles wat er speelt rondom de cliënt. Daarnaast help ik de cliënten met hun persoonlijke doelen en met het vinden van een passende daginvulling. Er kunnen zich situaties voordoen, dat bewoners heel direct op elkaar gaan reageren. Dan is het mijn taak om escalaties te voorkomen en te zorgen dat het gezellig blijft, als een sfeermanager zeg maar.

Wat geeft je voldoening?

Ik word er blij van als een cliënt eigen regie ervaart. Het is heel dankbaar om cliënten te ondersteunen als ze het moeilijk hebben en hen wat geluk te bezorgen. Als ik daarin slaag, dan is mijn dag goed. Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken. Het vertrouwen en de verbinding die ik ervaar als we samen eten, een wandeling maken of een spelletje doen. Dat ik echt iets kan betekenen in hun leven.

"Ik ben blij dat ik de switch naar de zorg heb gemaakt"

Peter

Wat was wennen?

Ik wist aanvankelijk niet dat ik cliënten ook moest helpen met wassen en naar het toilet gaan. Maar ik ben het gewoon gaan doen. En dan merk je dat het vanzelf gaat. Dat je het in je hoofd zwaarder maakt dan nodig is. Dat iemand soms uit zijn slof kan schieten, hoort er ook bij. Ik besef dat er vaak frustratie of verdriet achter dat gedrag zit. In plaats van situaties te willen beheersen, gaat het om alert en ontspannen deel uitmaken van hun wereld.

Wat heb je nodig aan kwaliteiten?

Je moet beseffen dat deze cliënten soms wel redelijk goed kunnen communiceren, maar dat hun sociaal emotionele niveau gelijk is met dat van een kleuter. Dat betekent dat de onderlinge com-municatie heel simpel en eenduidig moet zijn. Het is belangrijk dat je signalen kunt opvangen in het gedrag en dat je onbevangen kunt kijken.

Wat is het voordeel van werken in de zorg?

Ik heb in ieder geval geen last van de spitsuren. Ik woon hier 35 minuten vandaan. Met een vroege dienst ga ik om 3 uur naar huis, met een late dienst heb ik de ochtend voor mezelf. De meeste collega’s komen uit de buurt van Eindhoven. Dat maakt het gemakkelijk om een keer een borrel te doen samen en om bij te praten. Kom je net als ik uit een andere sector, dan kan ik het aanraden het zij-instroomtraject te doen. Het is een tijdsinvestering die zich dubbel en dwars terugverdient en levert je veel werkgeluk op.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Werken in de zorg is alleen voor vrouwen

Dit is absoluut niet waar! Hoewel het waar is dat vrouwen traditioneel oververtegenwoordigd zijn in de zorgsector, neemt het aantal mannen dat in de zorg werkt toe. In Noord-Brabant hebben ruim 28.500 mannen een baan in zorg en welzijn.

Werken in de zorg is zwaar en vies

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. En net als in elke andere baan voer je soms taken uit die je minder leuk vindt. Je werkt wordt makkelijker en leuker door bijvoorbeeld slimme incontinentiematerialen en tiloplossingen. Werkgevers hebben veel aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Je kun bijvoorbeeld speciale trainingen volgen om op een goede manier cliënten te ondersteunen of te tillen.

Deel via social media