Hoe ziet je dag eruit?
Marlies: Mijn dag begint om 7.00 uur als ik kijk welke bezetting we hebben en waar de zorgzwaarte zit. Dan help ik gedeeltelijk zelf mee of richt me op de andere taken die er liggen. Het is soms puzzelen met de roosters om de medewerkers van verschillende niveaus in te delen in een huiskamer, waar een groep van tien bewoners na de ochtendzorg heen worden gebracht. Een zorgassistente zorgt voor de lunch en de koffie, terwijl een verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) bijvoorbeeld weer verantwoordelijk is voor de medicatie. Los van de ondersteuning van de bewoners richt ik me ook op de toetsing van medewerkervaardigheden tijdens het werk op de afdeling. Ik ben daarnaast het aanspreekpunt voor alle vragen over palliatieve zorg.
Wat is in beweging?
We werken volgens het principe van ‘advanced care planning’, gezamenlijke besluitvorming over behandelafspraken, afgestemd op persoonlijke wensen, waarden en behoeften van cliënten. Ook huiskamergericht werken hoort daarbij. Al die ontwikkelingen vragen om anders leren kijken naar zorg en anders organiseren van de zorg. Niet alle medewerkers vinden dat gemakkelijk om te doen, maar ik neem daarin graag het voortouw.
Wat waardeer je in het werk?
Wat mij het meeste aanspreekt, is ondersteuning in de laatste levensfase, met name het begeleiden van euthanasie. Dat zie ik als een heel waardevolle vorm van zorg. Je wordt in vertrouwen genomen om dit te regelen, om samen met de betrokken oudere, de familie en de zorgprofessionals geleidelijk de benodigde stappen te zetten. Het vraagt om anders aanpakken. Waar kan ik het beste mee helpen? Hoe zorg ik voor rust of juist voor een activiteit? Ook regelen we soms een wensambulance of een muziektherapeute. Ik vind het nog wel jammer dat er zoveel regels en hindernissen zijn voor degenen die regie willen hebben over hun levenseinde.
"Niets is zo dankbaar dan mensen in de laatste levensfase mogen begeleiden"
Marlies
Hoe kijk je naar de toekomst?
We zullen met elkaar efficiënter moeten gaan werken met behoud van aandacht voor mensen. Technologie kan daarbij helpen, maar het is ook een kwestie van anders indelen van je tijd. Ik heb ervaren dat ik juist tijd win door aan het begin van de dag meer aandacht te hebben voor de vragen van bewoners. Door een gesprek echt af te ronden voorkom je dat je later achter de feiten aanloopt.
Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?
Ook als je denkt dat psychogeriatrie niets voor je is, zou ik je willen uitnodigen om eens mee te lopen en in praktijk te ervaren wat het werk inhoudt. Geef het een kans en neem de tijd om erin thuis te raken en te voelen hoeveel je voor mensen kunt betekenen. Bovendien is het zeker niet altijd hard werken.
Oktober 2023