Mariska

Verpleegkundige in opleiding
Zuidoost-Brabant
Naar overzicht
8 van 12 |

Mariska Hoeks is 39 jaar en woont in Luyksgestel, 6 kilometer van de ZuidZorg-locatie waar ze sinds september 2022 haar thuiszorg-werk combineert met de opleiding mbo verpleegkunde. Eerder werkte ze als pedagogisch medewerker bij een kinderopvangorganisatie. Aangezien ze zich verder wilde ontwikkelen, maar haar vorige werkgever daartoe geen mogelijkheden bood, is ze zich gaan oriënteren op alternatieven. Een loopbaancoach wees haar op de mogelijkheden in de zorg, zeker gezien haar eerder verworven competenties en van nature zorgzame karakter.

Ontdek de Zorg Brabant: Mariska Hoeks (st)

Hoe bevalt het werken in de zorg?

Mariska: Ik vind het fijn om met mensen uit de buurt te werken en heb het enorm naar mijn zin hier. Leren en werken combineren vraagt wel om een goede planning. Toen ik startte bij ZuidZorg, kreeg ik meteen een vast contract voor 24 uur per week. Daarvoor werk ik 20 uur en ga ik 1 dag in de week naar school. En dan heb ik nog zo’n tien uur per week aan huiswerk. Dat is soms wat puzzelen met de taken in ons gezin, maar mijn man en ik hebben daar een goede verdeling in gevonden. Naarmate mijn studie vordert, zal gaandeweg ook de complexiteit van mijn werktaken toenemen. Ook als ik mijn diploma heb, kan ik blijven leren. Er is een groot aanbod aan cursussen en trainingen, waarmee je jezelf kunt specialiseren in bijvoorbeeld wondzorg, dementie of het gebruik van hulpmiddelen.

Waar word je blij van?

De afwisseling in het werk. Ik kom bij mensen thuis van verschillende achtergronden, van laag tot hoogopgeleid. Anders dan in een grote stad is het hier laagdrempelig. Het is meer ‘ons kent ons’, ze vragen me dan ‘van wie ben jij er een?’ Als ik mijn route doe, zorg ik dat ik goed voorbereid ben, dat ik weet wat er bij iemand speelt. Ik ga alleen op pad, maar weet dat ik altijd kan terugvallen op mijn collega’s.

"Cliënten laten me bijna dagelijks weten hoe dankbaar ze zijn"

Mariska

Wat beweegt jou?

Het geeft voldoening dat ik eraan mag bijdragen dat mensen zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Ik ben hier helemaal op mijn plek. Ik vind het heerlijk om de afstemming met mensen te zoeken, om interesse te tonen in hun wel en wee en om de juiste zorg te kunnen bieden. Ook de waardering en het vertrouwen draagt bij aan mijn werkplezier. Ik heb betrokken collega’s en ik kan geleidelijk groeien naar een volgende fase. Ooit ga ik misschien weer werken met kinderen, in een medisch kinderdagverblijf of in de kinderverpleegkunde.

Wat maakt je baan uitdagend?

Als cliënten kunnen terugvallen op familieleden, is het gemakkelijker om als zorgverlener een stap terug te doen. Hebben ze bijna niemand om op terug te vallen, vind ik het een stuk lastiger om los te laten. Wat dit werk zo interessant maakt is dat je moet inschatten wat er aan de hand is en wat iemand nodig heeft. Ik rust niet totdat ik dat weet.
Je voelt vaak al wel aan hoe je mensen moet benaderen. Het helpt in ieder geval als je open en warm een gesprek aangaat. Mensen laten me bijna dagelijks weten hoe dankbaar ze zijn. Dat is een van de mooie aspecten van dit vak.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

De zorg ontwikkelt zich in een snel tempo. Het is een prachtige werkomgeving als je sociaal en ontwikkelingsgericht bent. En technologie gaat nog een flinke vlucht nemen, dus bij interesse raad ik je aan om een keer mee te draaien. Het heeft mij in ieder geval over de streep getrokken.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media