Leonie

Inhoudscoach
Zuidoost-Brabant
Naar overzicht
10 van 12 |

Leonie Diemers is 34 jaar en werkt als inhoudscoach bij SWZ, een zorgorganisatie voor gehandicapten. In haar functie ondersteunt ze verschillende teams die actief zijn voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Haar werkzaamheden zijn divers en op verschillende plekken. Ze kan op de fiets en pakt soms de auto, maar is nooit langer dan 30 minuten onderweg.

We vroegen Leonie een aantal vragen te beantwoorden.

Leonie Diemers

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Op mijn zestiende startte ik met mijn eerste stage in de zorg op Zonhove in Son. Dat is nu een onderdeel van SWZ. Ik werk hier dus eigenlijk al meer dan de helft van mijn leven ben er officieel bijna zeventien jaar in dienst. Als klein meisje kwam ik al op de woongroepen van Zonhove omdat mijn beide ouders er werkten. Ik wist toen al dat ik ook in zorg wilde werken en mijn studiekeuze was dus niet moeilijk. Ik startte met SPW4 en in het tweede jaar heb ik de overstap gemaakt naar Verpleegkundige BBL. Mijn gehele opleiding volgde ik op Zonhove, waar ik op verschillende brinken (woongroepen) mijn opleiding volgde. Ruim tien jaar werkte ik als persoonlijk begeleider van een woonvorm in Boxtel, waar we mensen met een meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel 24-uurs zorg en begeleiding bieden.
Toen ik andere dingen wilde doen, heeft mijn werkgever enorm geholpen om te kijken wat passend is bij de organisatiestructuur en mij als mens. Ik heb de opleiding Coach practitioner gevolgd en ben daarna als inhoudscoach aan de slag gegaan.

Waar bestaat je werk uit?

Ik heb de functie inhoudscoach samen met de zorgdirecteur waarvoor ik in opdracht werk, vorm kunnen geven. Als teams met zorgprofessionals extra ondersteuning nodig hebben dan wordt de inhoudscoach ingeschakeld. Mijn werk is heel divers. Ik begeleid en coach teams bij inhoudelijke stukken tijdens het werk, organisatietaken of cliëntvraagstukken waar op dat moment mijn expertise bij gevraagd wordt. Ik bekijk de situatie met een helikopterblik en heb altijd in mijn vizier dat zowel de cliënt als de medewerker, en de bedrijfsvoering in balans zijn. Als een van deze drie uit balans is, hebben we daar iets te doen om het beste resultaat samen te behalen. Dit doe ik on the job, tijdens vergaderingen en tijdens teamcoachsessies die ik samen met de ontwikkelcoach vorm geef en begeleid.
Daarnaast werk ik mee in een aantal projecten binnen de organisatie die met de inhoud van zorg te maken hebben en ben ik projectleider van het landelijk actieplan om de zeggenschap in onze organisatie te versterken.

Wat maakt je werk interessant?

De diversiteit. En telkens in ontwikkeling kunnen en mogen zijn. Zowel als zorgprofessional als ondersteunend in de organisatie. Ik voel vertrouwen, mag fouten maken en vragen stellen. Waardoor ik met veel plezier en kracht de casussen op kan en wil pakken. En het contact met de cliënten natuurlijk! Alhoewel ik niet meer in de directe zorg sta aan het bed, ik ben graag in contact met de cliënten. Even een kopie koffie, aansluiten bij de bewonersvergadering en luisteren naar wat zij zo belangrijk vinden en wat ze graag anders zien. Om vanuit daar te handelen.

Wat zijn uitdagingen die je tegenkomt? En hoe ga je daarmee om?

Op het moment vooral de personeelskrapte, en wat dat doet met de teamdynamiek. Ik durf out of the box te denken om dit probleem op teamniveau op te lossen. We steken veel energie in het werven van medewerkers en we zijn gestart met ‘kandidaatverbinders’. Voor iedere kandidaat die aan de voordeur staat zonder relevant zorgdiploma, gaan we kijken hoe we hem of haar toch inzetbaar kunnen maken. De feedback die we van deze kandidaten krijgen is super, ze voelen zich ondersteund.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

De doelgroepen in de zorg zijn zo divers en het beeld dat we hebben van de gehandicaptenzorg is vaak wat eentoniger. Laat je hier niet door misleiden. Kom eens kijken, ervaar de situaties met cliënt(en) en kijk wat past. Er is echt veel mogelijk, qua doelgroepen, contractgrootte, wisselende diensten. En vooral die wisselende diensten brengen juist ook vrijheid met zich mee. Het werken in een team, samen doen, voor elkaar opkomen en er voor elkaar zijn is iets moois en zal je voldoening geven in je werk!

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

De werksfeer heeft te lijden onder de hoge werkdruk

Werken in zorg en welzijn is werken met zorgzame mensen. Vanaf de eerste werkdag worden nieuwe medewerkers goed begeleid en opgenomen in het team. Er is veel aandacht voor de sfeer binnen de teams en voor communicatie en contact tussen werknemer en leidinggevende.

Je hebt altijd onregelmatige werktijden; je kunt privé niets meer plannen

Zorg is 24/7 nodig. Door slim te roosteren, met aandacht voor de medewerker, ontstaat regelmaat in de werkplanning. Je weet wanneer je werkt en wanneer je tijd hebt voor je sociale leven.

Deel via social media