Hoe ben je terecht gekomen bij MMC?
Latifa: Toen ik 23 jaar was, kwam ik vanuit Afghanistan naar Nederland. Mijn man was al in Nederland. Vrij snel daarna werd ik zwanger. Het was een moeilijke zwangerschap en uiteindelijk beviel ik in MMC. Na mijn bevalling verbleef ik een tijdje in MMC en dat voelde als een tweede thuis. Al snel werd ik enthousiast over het werken in een ziekenhuis. Ik vroeg het personeel welke opleiding ik moest volgen om als verpleegkundige aan de slag te kunnen in een ziekenhuis.
Hoe zag jouw pad er tot nu toe uit?
Ik startte met de opleiding tot verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) en werkte een aantal jaar in een verpleeghuis. Daarna volgde ik de opleiding verpleegkundige en maakte ik de switch naar de gehandicaptenzorg. Als gediplomeerd verpleegkundige solliciteerde ik een aantal keer bij verschillende ziekenhuizen. Het lukte telkens niet omdat ik geen ziekenhuiservaring had.
In 2019 kwam ik in contact met het flexbureau bij MMC. Zij adviseerde me om bij de verpleegafdeling neurologie te solliciteren. Daar zou ik meer kans hebben om zonder ziekenhuiservaring binnen te komen en dat bleek; ik werd aangenomen!
"Ik heb hier echt een band met de patiënten"
Latifa
Wat brengt werken in de zorg jou?
Ik vind het fijn om er voor iemand te zijn die hulp nodig heeft. Zoals de verpleegkundigen deden tijdens mijn zwangerschappen. Want ook bij de tweede kwam ik in het ziekenhuis terecht. Ik weet nog steeds hoe sommigen van hen heten. Nu bied ik zorg met liefde. Aan de patiënt en aan de familie.
Hoe is het om te werken in een ziekenhuis?
Hoewel ik heel graag in het ziekenhuis wilde werken, was ik wel bang dat de sfeer heel zakelijk zou zijn. En dat je minder goed een band kan opbouwen met patiënten omdat ze komen en gaan. Dat bleek helemaal niet zo te zijn. Ik heb hier ook écht een band met patiënten. Ook de samenwerking met collega’s is heel fijn. Je hebt een buddy waar je samen in de dienst mee optrekt. Daarnaast is er een stipdienst, deze verpleegkundige staat boventallig en helpt en springt bij waar nodig. Het contact met de artsen is prettig, we luisteren naar elkaar en ik voel de ruimte om mijn ideeën in te brengen. Doordat ik regelmatig aansluit bij het MDO (Multidisciplinair Overleg), leer ik veel van andere disciplines.
Hoe zie jij je toekomst?
Ik ben ik in 2021 begonnen met de hbo-opleiding verpleegkunde en begin 2024 hoop ik mijn diploma te halen. Ik ga een dag per week naar school, binnen mijn contracturen. Twee andere collega’s op de afdeling volgen deze opleiding ook. Dat is handig én gezellig. Ik hoop regieverpleegkundige te worden. En de stap daarna? Dat zien we dan weer. Het ziekenhuis biedt mij in ieder geval allerlei opties. Mogelijk als ik ouder ben, maar dat duurt nog wel even, wil ik niet meer aan het bed staan maar wel blijven werken als verpleegkundige.
Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?
Werken in de zorg gaat om veel meer dan geld verdienen. Als ik zie hoe blij patiënten zijn met de zorg die ik bied, is dat voor mij een extra beloning. In een fabriek of op kantoor verdien je een salaris, in de zorg krijg je zo veel meer.
Oktober 2023