Patricia

Verpleegkundige i.o.
West-Brabant
Naar overzicht
4 van 12 |

Patricia de Keizer is 50 jaar, woont in Bergen op Zoom en werkt sinds 2019 bij thuiszorgorganisatie TWB. Hiervoor heeft ze altijd administratief werk gedaan, tot ze iets anders wilde. Ze begon met de opleiding tot helpende en volgt nu de opleiding tot verpleegkundige niveau 4.

Patricia de Keizer

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Patricia: Ik weet nog dat ik viereneenhalf jaar geleden dacht: ik ga in de thuiszorg werken. Ik wilde graag iets voor een ander kunnen betekenen. Ik heb TWB gebeld, die ik nog kende van de kraamhulp bij de geboorte van mijn zoon, en binnen twee weken was alles geregeld. Ik startte met de opleiding tot helpende via Samen Leren in de Wijk (SLW). Hierna deed ik de opleiding tot verzorgende C, die ik in februari 2020 afrondde. Na twee jaar als verzorgende C te hebben gewerkt, begon het toch weer te kriebelen. Ik wilde verder, ik wilde meer kunnen en meer leren. Ik ben in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en in maart 2022 ben ik gestart met de opleiding tot verzorgende IG, en nu volg ik de opleiding tot verpleegkundige.

Hoe is het om werken en leren te combineren?

Toen ik de overstap naar de zorg maakte, was ik 47 en wilde ik niet de hele dag naar school. Werken en leren tegelijkertijd was even wennen, maar werkt goed voor mij. Ik vind het fijn om wat je leert meteen te kunnen toepassen in de praktijk. En andersom: ik leer op basis van wat ik in de praktijk tegenkom. Allemaal op mijn tempo en volgorde. Natuurlijk is leren persoonlijk. Iedereen moet zijn of haar eigen weg hierin vinden. De combinatie van werken, studeren en gezin is voor mij prima te doen. Mijn zoon is 17 en zelfstandig, en ik houd mijn rooster in de gaten wanneer ik iets wil inplannen.

“Denk je dat de zorg iets voor jou is? Ga het dan onderzoeken!”

Patricia

Waar bestaat je werk uit?

Mijn werk is heel divers. In de thuiszorg ga je van cliënt naar cliënt. Iedereen woont zelfstandig en iedereen heeft iets anders nodig. "Achter elke voordeur wacht elke keer weer een andere verrassing. Ik help bij het injecteren en zwachtelen, met katheters en wassen. Nu ik op verpleegkundig niveau werk, heb ik ook een signalerende functie. Ik kijk naar de woonomgeving van de cliënt, naar de belasting van een eventuele partner. Als ik iets signaleer, speel ik dat door aan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, de huisarts of andere deskundigen. Bij twijfel bespreek ik de situatie altijd eerst met mijn collega's.

Wat maakt je werk interessant?

Ik vind de afwisseling in mijn werk heerlijk. Ik woon in de wijk waar ik werk, dus ik kan mijn routes lekker op de fiets doen. Wat echt voldoening geeft, is dat door mijn bijdrage cliënten verantwoord thuis kunnen blijven wonen en mensen die uit het ziekenhuis komen thuis kunnen herstellen en revalideren.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Ik ben nog elke dag blij met mijn keuze voor de zorg. Heb jij het gevoel dat het ook iets voor jou is, ga het dan onderzoeken. Laat je vooral niet leiden door de negatieve verhalen die je regelmatig hoort over werken in de zorg. En laat je niet tegenhouden omdat je denkt dat je niet de juiste opleiding of ervaring hebt, want er zijn zoveel mogelijkheden. Ga het zelf ontdekken, loop gewoon eens een dagje mee, dan kun je zelf ervaren hoe het is.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Werken in de zorg is alleen voor vrouwen

Dit is absoluut niet waar! Hoewel het waar is dat vrouwen traditioneel oververtegenwoordigd zijn in de zorgsector, neemt het aantal mannen dat in de zorg werkt toe. In Noord-Brabant hebben ruim 28.500 mannen een baan in zorg en welzijn.

De zorg betaalt slecht

In de zorg kun je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Dan hebben we het niet alleen over het salaris en vakantiegeld. Er zijn ook verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld vergoedingen voor studiekosten en onregelmatige diensten. En er zijn speciale verlofregelingen, zoals bij mantelzorg.

Deel via social media