Waarom de zorg?
Marijke: Volgens mijn moeder wilde ik als kind al zuster worden. Dus die richting was voor mij vanzelfsprekend. Ik zou niets anders willen. Ik kan zo iets betekenen voor andere mensen, bijdragen aan levensgeluk. Ik ben van nature sociaal, praktisch ingesteld en zorgzaam.
Hoe zag je route naar je huidige werk eruit?
Via de huisartsen-zorggroep in Breda werd een bbl-traject gestart voor doktersassistent waar je je voor kon inschrijven. Als het kennismakingsgesprek goed verliep, kon je daarna speeddate-gesprekken voeren met huisartsen. Op de lijst zag ik dat ze in Teteringen ook een bbl’er zochten, dus toen heb ik direct met hen contact opgenomen. Ik ken alle artsen hier al vanuit mijn werk in het verpleeghuis. We hadden meteen een goede klik. Ik werk nu 34 uur per week en ga een dag in de week naar school. Dat is een versnelde bbl-opleiding bij Curio in Roosendaal.
"Ik heb werkgeluk ontdekt door te kiezen wat echt belangrijk voor me is"
Marijke
Hoe bevalt je werk?
Het is als een warm bad. Het is een grote praktijk, dus het is hard werken, maar dat wil ik ook. Ik zit hier echt op mijn plek. Met fijne collega’s die mij waarderen en met veel afwisseling. Het is superleuk en het gaat me best gemakkelijk af. Wat ik het leukste vind aan de zorg, kan ik hier doen. Heb onder andere twee uur spreekuur, waarin ik veel zelfstandig handelingen uitvoer, zoals injecties zetten of wratjes aanstippen. Het helpt natuurlijk dat ik al de nodige zorgachtergrond heb. Als ik voel dat iemand geholpen moet worden, wil ik meteen in actie komen. Het contact met patiënten waardeer ik het meest.
Wat geeft je energie?
Als ik merk dat een patiënt echt geholpen is. Zo had ik laatst een moeder met een zoontje op het spreekuur die veel wratjes had. Hij was angstig door eerdere ervaringen. Toen heb ik bedacht om hem zelf te laten kiezen welk wratje ik zou aanstippen en ondertussen was ik steeds met hem in gesprek. Zo nam ik hem stapje voor stapje mee in het proces en kon hij ontspannen. Mijn begeleidster wees me er later op dat dit een moment is om trots op te zijn, omdat de jongen nu met meer vertrouwen terugkomt naar de dokter. Ik geniet ervan om naar mijn werk te gaan. Ik ben wel eens moe, maar ik ben vooral gelukkig hier.
Wat wil je nog leren?
Ik moet nog werken aan mijn Engels. Dat wordt steeds belangrijker met de toename van patiënten uit andere landen en de komst van vluchtelingen. Met Google Translate kom ik al wel een eindje. Ik ben steeds relaxter hierin. Het helpt als je kunt relativeren en soms allebei kunt lachen als je het verkeerde woord gebruikt. Zij spreken immers zelf ook gebrekkig Engels. Toen ik dat eenmaal besefte, maakte ik ’t minder zwaar voor mezelf.
Hoe zie jij de toekomst van de zorg?
We zijn nu nog te veel gericht op het oplossen van problemen. Misschien moeten we wat meer nadruk leggen op een gezonde leefstijl en het voorkomen van ziekte. Dat leidt tot minder druk op de zorg en dan hebben we ook minder mensen nodig. Zelfzorg is essentieel, er zijn niet overal pilletjes voor.
Wat wil je zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?
Ontdek wat bij je past en hoe mooi het beroep is. Het geeft waardering en voldoening. Ik ga in elk geval aan het eind van de dag altijd blij naar huis.
Oktober 2023