Leon

Verzorgende IG
West-Brabant

Van de betonmixer naar de verzorging van ouderen. Het lijkt een hele grote stap. Voor Leon (46 jaar) is het de normaalste zaak van de wereld. Na jaren van keihard werken en zichzelf keihard tegenkomen, ontdekte hij dat hij van nature een zorghart heeft. Met vanzelfsprekend gemak knoopt hij een praatje aan met oudere hulpbehoevende mensen en biedt hij hun op locaties van Tante Louise de verzorging die ze nodig hebben. Wel in flex-verband, want die vrijheid wil Leon voor geen goud meer opgeven. ‘Ik mis alleen het ‘ouwehoeren’ met de chauffeurs soms.’

Leon Heijboer (vid. st)

Wat heb je hiervoor gedaan?

Leon: Mijn ouders hadden een tuinbouw- en akkerbedrijf in Tholen. We kweekten vaste planten en verkochten droogbloemen. Ik werkte eerst als vrachtwagenchauffeur voor ons eigen bedrijf, later deed ik dat in de bouw. Maar omdat ik mijn grenzen niet kende en maar door bleef werken, kwam ik in een burn-out. Een vriendin van mijn vrouw vertelde me dat onderwijs of zorg iets voor me zou kunnen zijn.

Hoe heb je de switch gemaakt?

Na mijn eerste burn-out zat ik een tijd in de ziektewet en heb ik via het UWV een capaciteitentest gedaan. Zo ben ik in Bergen op Zoom mee gaan lopen in de ouderenzorg en een jaar later startte ik met de zij-instroom opleiding. Het beviel me meteen om voor ouderen te zorgen. Ik ben een mensen-mens en vind het leuk om met die oudere mensen over vroeger te praten. Van thuis uit koesteren we tradities en antieke spullen. Dat is mooi. Daar zit geschiedenis in.

"Ik ben van de mensgerichte zorg, niet van de regeltjes"

Leon

Wat spreekt je vooral aan in je werk?

Ik ben tegenwoordig flexer, dus ik ben overal inzetbaar. Ik heb geen vast team, maar kan worden ingezet waar ze me nodig hebben. Dat vind ik fijn. Wat ik prachtig vind, zijn de gesprekken met ouderen over het leven. Een vrouwtje dat ziek was, zei: als er een god was, dan was ik nu niet ziek. Ik antwoordde dat ze misschien steun kon vinden in het bidden. Bij een andere dame, die 100 jaar was, vond ik op een theezakje, dat ik uit de kast haalde, de vraag: hoe kijk je terug op je leven? Ze was dankbaar dat ze zo oud heeft mogen worden. Ze vond het alleen vervelend om afhankelijk te zijn. Een derde mevrouw lag op sterven en was blij dat ze mij weer zag.

Wat doe je als flexer?

Ik werk op alle achttien locaties en kan zelf mijn diensten inplannen. De ene keer ben ik er in tien minuten, de andere keer ben ik dertig minuten onderweg. Als je op de vrachtwagen gezeten hebt is dat peanuts. Ik verzorg mensen, schrijf rapportages, maak een praatje en ben altijd in voor een grapje. Mijn oudste dochter, verpleegkundige zegt: ik ga niet werken, maar heb een leuke dag. Zo zie ik het ook. Ik heb nu veel meer rust dan vroeger en veel meer tijd voor leuke dingen. In oktober draai ik minder diensten en help ik de buurman met het rooien van de aardappels. Ook help ik mijn vrouw, die gastouder is, met de begeleiding van kinderen Samen zorgen we van 0 tot 100 jaar.

Hoe zie je de toekomst van de zorg?

Met technologie en robots heb ik niet veel. Laat dat maar over aan de jongeren. Voor mezelf wil ik misschien op termijn leerlingen gaan begeleiden. Daar wacht ik nog mee, want dat is weer een vaste baan. Ik ben van de eigen regie. Niet alleen voor mezelf. Laat mensen hun eigen keuzes maken en dwing ze nergens toe. Dat zou ik meer in de zorg willen zien.

Wat zou je zeggen tegen iemand die geinteresseerd in de zorg?

Volg je hart. Begin dichtbij en ga met mensen praten. Er zijn zoveel manieren om het verschil te maken. Nooit gedacht dat ik in de ouderenzorg zou belanden, maar kijk mij nu. Ben heel dankbaar dat dit mij gegeven is.

Oktober 2023

Terug naar West-Brabant

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

In de zorg kun je je niet ontwikkelen

Werkgevers in zorg en welzijn bieden juist alle kansen op ontwikkeling en groei. Want het opleiden en ontwikkelen van medewerkers is belangrijk om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden aan kwetsbare en zieke mensen. Er zijn veel mogelijkheden om te groeien en door te stromen zowel binnen organisaties als in en tussen werkvelden.

Werken in de zorg is zwaar en vies

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. En net als in elke andere baan voer je soms taken uit die je minder leuk vindt. Je werkt wordt makkelijker en leuker door bijvoorbeeld slimme incontinentiematerialen en tiloplossingen. Werkgevers hebben veel aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Je kun bijvoorbeeld speciale trainingen volgen om op een goede manier cliënten te ondersteunen of te tillen.

Deel via social media