Joy

Verzorgende IG
West-Brabant
Naar overzicht
9 van 12 |

Op haar zeventiende liep ze voor haar opleiding tot onderwijsassistent stage in het speciaal onderwijs in een groep met gehandicapte kinderen. Toen zag Joy de Haardt dat niet als haar toekomst. Inmiddels is ze dertig jaar en begeleidt ze met veel plezier een groep mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Ze beseft dat ze een waardevolle rol vervult in hun levensmomenten en dat ze op deze manier iets kan betekenen voor mensen die zichzelf niet kunnen helpen.

Werken in de zorg Brabant: Joy de Haardt

Hoe heb je je plek gevonden?

Ik was eerst werkzaam in de kinderopvang. Dat heb ik in Haarlem gedaan en later in Werkendam waar ik nu woon. Alleen bleek die laatste stap voor mij geen goede match te zijn. Daarop ben ik gaan uitkijken naar een nieuwe baan, onder andere in de begeleiding van jongeren in woongroepen. Daar had ik geen diploma voor, maar ik heb de stoute schoenen aangetrokken en mijn cv naar Sovak gestuurd. Twee dagen later mocht ik op gesprek komen en kort daarna werd ik aangenomen.

Hoe bevalt je nieuwe omgeving?

Vanaf het moment dat ik binnenstapte in de woongroep om sfeer te proeven, wist ik: dit is het helemaal voor mij. Mijn moeder werkt in de psychiatrie, mijn zusje houdt zich bezig met dierenwelzijn en ik wil vooral iets betekenen voor mensen die afhankelijk zijn van hulp van anderen. Ik voel me hier dus echt op mijn plaats. Het geeft me voldoening om mijn steentje bij te dragen.

"Waar je nog niet vertrouwd mee was, kan stiekem heel erg leuk blijken"

Joy

Wat ben je aan het leren?

Wat ik lastig vond in het begin is dat je in de privésfeer komt van mensen en dat je letterlijk op hun huid zit met wassen bijvoorbeeld. Dat duurde even voordat ik me daar comfortabel bij voelde. Ik heb in een halfjaar een certificaat gehaald voor verzorgende IG op niveau 3. Ik wil nu verder met school om het hele traject voor niveau 4 af te maken. Ik ben niet zo van de boeken, maar ik heb ontdekt hoe interessant het is om meer te weten over bijvoorbeeld epilepsie. Hoe je dat kunt herkennen en wat je dan moet doen. Hetzelfde geldt voor onvoorspelbaar gedrag en hoe je daarmee omgaat.

Wat maakt je werk boeiend?

De meeste bewoners kunnen zich verbaal moeilijk uitdrukken en voelen zich vaak onbegrepen. Dat vraagt telkens om af te stemmen op wat iemand nodig heeft. Wat ik mooi vind, is om de dag voor de bewoners zo fijn mogelijk te laten verlopen. Het dagritme bestaat uit vaste rituelen, eetmomenten, de dagbesteding en activiteiten zoals fietsen, muziek luisteren en wandelen. Ik ben dankbaar dat ik een band kan opbouwen. Ze laten me voelen dat ze blij zijn dat ik er ben. Door een hoofd op mijn schouder te leggen bijvoorbeeld. Dat contact waarderen ze echt. En dat leert mij ook om meer aandacht te hebben voor kleine geluksmomenten in mijn eigen leven.

Wat zijn jouw plannen?

Ik kijk niet te ver vooruit. Het enige dat ik weet, is dat ik hier nog heel lang wil blijven werken. Misschien dat ik wel een keer een andere uitdaging binnen de organisatie zoek, op een andere locatie bijvoorbeeld. Mijn manager kan ik daarvoor prima aanspreken als dat aan de orde is. Fijn is ook dat ik hier met ervaren collega’s samenwerk die open staan voor jonge generaties. Jong en oud leren van elkaar. In die goede sfeer wil ik me graag verder ontwikkelen.

Hoe zit ‘t met werkdruk?

We hebben wel eens moeite om het rooster ingevuld te krijgen. Ik voel me verantwoordelijk voor de bewoners, maar ik voel zelden werkdruk op de werkvloer. Ik richt me liefst op positieve zaken, waar ik energie van krijg. Als ik overloop, dan wordt ernaar geluisterd. We lossen de diensten binnen het team onderling op.

Wat wil je zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Heb je interesse in dit werkveld, kom dan vooral eens kijken. Er zijn diverse doelgroepen. Het kan dus verrassend leuk zijn. Dat heb ik in ieder geval zelf zo ervaren.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Je kunt geen invloed uitoefenen op de kwaliteit van de zorg

Werken in de zorg is veel meer dan protocollen uitvoeren. Met jouw observatievermogen en creativiteit verbeter je de zorg.

Deel via social media