Ingrid

CAREGiver
West-Brabant
Naar overzicht
12 van 12

Als CAREGiver bij Home Instead West-Brabant-Oost ondersteunt Ingrid (56) mensen, met name ouderen, met een vorm van cognitieve achteruitgang zoals dementie. Het is een functie waarvoor niet direct een achtergrond in de zorg nodig is. Door het bieden van structuur en niet-medische hulp wonen ouderen langer thuis én heeft de mantelzorger een moment voor zichzelf. Ingrid woont samen met haar man en twee volwassen kinderen in Breda. Ze werkt sinds vijf jaar in de zorg. Het werk als CAREGiver geeft haar enorm veel voldoening.

Ontdek de zorg Brabant: Ingrid

Waarom maakte je de overstap naar de zorg?

Na de middelbare school volgde ik een economisch-administratieve opleiding en werkte tien jaar als administratief medewerkster en boekhoudster. Tijdens mijn eerste zwangerschap koos ik bewust voor het moederschap en stopte tijdelijk met werken. Een terugkeer naar mijn oude vak zat er niet in door mijn plotselinge doofheid en tinnitus (oorsuizen). In de boekhouding is precies zijn en concentratie erg belangrijk en dat lukte mij niet meer in deze rol. Af en toe hielp ik een familielid en een oom merkte op: “Daar moet je iets mee gaan doen!” Die opmerking opende mijn zorghart. Via internet vond ik een zorgorganisatie waar ik meteen aan de slag kon zonder opleiding. Een klant met dementie intrigeerde mij zo dat ik me opgaf voor een cursus. Na deze ervaring kwam ik twee jaar geleden bij Home Instead West-Brabant-Oost terecht en een intern opleidingsprogramma maakte mij bekwaam om aan de slag te gaan in de functie van CAREGiver. Hier werk ik vooral bij mensen met dementie. Mijn werk is afwisselend en iedere dag is anders. De ontwikkeling van dementie maakt dat je regelmatig ‘creatief’ mag zijn in het contact met klanten.

Waar bestaat je werk uit?

Het bieden van begeleiding, structuur, gezelschap en persoonlijke verzorging. Ik begeleid mensen aan huis en bied een zinvolle daginvulling. In het kader van positieve gezondheid maken we een wandeling, ook het samen doen van boodschappen en het bereiden van een maaltijd is een onderdeel van mijn functie. Soms spelen we een spelletje of lezen we de krant. En ik bied een luisterend oor. De regie laat ik zoveel mogelijk in handen van de klant. Ik neem geen taken over maar stuur aan zodat de klant bijvoorbeeld zelf een maaltijd kan bereiden. Ik stuur aan met wassen, douchen en aankleden en ik help bij wat echt niet lukt. Eigenlijk alles wat nodig is om de dag op te starten en de structuur te behouden. Ik mag begeleiden bij alle niet-medische handelingen. Als ik ergens niet uitkom, bel ik het supportteam. Zij staan altijd voor me klaar.

"De dankbaarheid is zo groot dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga"

Ingrid

Wat geeft jou voldoening in je werk?

De emotie die mensen durven laten zien als ze mij kennen en vertrouwen. De dankbaarheid is zo groot dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga. De meeste voldoening krijg ik als een nieuwe klant eerst terughoudend is en aan het einde van mijn dienst mijn hand vastpakt en zegt: “Kom je volgende week terug?”

Wat wil je nog ontwikkelen?

Bij Home Instead heb ik veel (verplichte) trainingen gevolgd. Hierdoor sta ik professioneel in mijn werk. Ook ben ik buddy voor startende CAREGivers. Begin 2023 kwam er iets nieuws op mijn pad, naast mijn rol als CAREGiver. Ik heb me verkiesbaar gesteld voor de ondernemingsraad en ben secretaris. Zo blijf ik mijzelf ontwikkelen.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Het aantal mensen met dementie blijft groeien. Dus ook de behoefte aan zorg en begeleiding vanuit welzijn bij mensen aan huis. Het geeft een goed gevoel als ouderen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen dankzij jouw begeleiding. Als CAREGiver heb je geen opleiding in de zorg nodig, maar krijg je interne scholing én begeleiding van een buddy. Ook heb je de mogelijkheid de mbo-opleiding Helpende 2 te volgen. Het is dankbaar en leuk werk en geeft enorm veel voldoening.

Maart 2024

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Werken in de zorg is alleen voor vrouwen

Dit is absoluut niet waar! Hoewel het waar is dat vrouwen traditioneel oververtegenwoordigd zijn in de zorgsector, neemt het aantal mannen dat in de zorg werkt toe. In Noord-Brabant hebben ruim 28.500 mannen een baan in zorg en welzijn.

In de zorg werken alleen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen.

De zorg is heel breed. Er werken ook ICT-specialisten, ambulancechauffeurs, technici, administratief medewerkers, maatschappelijk werkers en muziek- en kunsttherapeuten bijvoorbeeld.

Deel via social media