Fabian

Zorgcoördinator
West-Brabant

Fabian van de Velde (50) heeft overduidelijk zijn levensvervulling gevonden in het werk dat hij nu doet. Afgestudeerd als psycholoog aan de VU in Amsterdam deed hij aansluitend enkele aanvullende opleidingen, waarna hij tien jaar voor NS werkte. Hij begeleidde onder andere reïntegratieprocessen en ontdekte dat hij zo waardevol kon bijdragen aan het versterken van weerbaarheid van mensen die vastgelopen waren. Hij startte een coachingbureau en ondersteunde gezinnen met complexe problematieken. De liefde bracht hem naar Antwerpen waar hij een baan vond in de gehandicaptenzorg bij S&L Zorg. 

Ontdek de zorg Brabant: Fabian van de Velde (vid)

Hoe was je eerste kennismaking met de gehandicaptenzorg?

Fabian: Ik ben van mening dat je pas echt weet of een baan bij je past als je het persoonlijk ervaart, als je contact maakt met de mensen om wie het gaat. Ik weet nog dat ik de zorgwoning binnenstapte waar ik nu nog steeds werk. Je weet in theorie wat de kenmerken zijn van iemand met een beperking, maar in de praktijk leer je te voelen welk effect mensen met een beperking op jouw hebben. Het voelde meteen natuurlijk. Als een soort thuiskomen.

Wat is je motivatie om dit werk te doen?

Ik vind dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving, dat iedereen kan bijdragen. Daar wil ik me sterk voor maken. Ik werk nu een aantal jaren met mensen met een meervoudige verstandelijke beperking en wat ik fantastisch vind, is dat ze perfect spiegelen. Mensen met een beperking laten precies zien hoe jij je voelt als je contact met hen maakt. Ik geniet van die mooie wisselwerking. Samen de balans vinden om in het dagelijks leven te kunnen functioneren. Ik haal voldoening uit subtiele signalen en spontane gebaren. Een bewoner die me na mijn vakantie stevig vastpakt en daarmee zegt: ik heb je gemist.

"Je kunt pas zorgen voor een ander als je kunt reflecteren op jezelf"

Fabian

Wat kun je voor bewoners betekenen?

Ik werk op een gesloten afdeling waarin we duidelijk met bewoners moeten communiceren. In totaal begeleiden we veertien bewoners, van wie er twee continu persoonlijke ondersteuning krijgen. Om dit werk te kunnen doen, heb ik de opleiding tot begeleider gehandicaptenzorg gedaan. Daarmee sta ik ook qua kennis sterker in mijn schoenen. Ons team is multidisciplinair, waardoor we zorg op maat kunnen bieden. Activiteiten begeleiden en waar nodig helpen met medische en persoonlijke verzorging.

Wat wil je bereiken?

De bewoners in mijn groep hebben een laag niveau en meerdere stoornissen. Dat betekent dat je ontwikkelingsdoelen realistisch moeten zijn. Het zijn kleine stapjes. Ik heb moeten leren niet te veel te willen. Waar ik naar streef, is dat mensen een zo fijn mogelijk leven kunnen leiden binnen hun mogelijkheden. Dat betekent onder andere het bewaken van rust en het voorkomen van escalaties. Het streven is om te zorgen dat hun leven ondanks hun beperking zo gewoon mogelijk is.

Wat wil je zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Denk je in mogelijkheden en zoek je werk waarin je van betekenis kunt zijn voor anderen? Ga dan eens kennis maken met de zorg. Je wordt goed begeleid en kunt cursussen volgen om je vakkennis te verdiepen.

Oktober 2023

Terug naar West-Brabant

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Ik heb niks met oude mensen

Werken in de zorg en welzijn is niet alleen werken met oude mensen. Iedereen heeft zorg nodig: jonge moeders en hun baby’s, kinderen en jongeren, gehandicapten. Onder zorg en welzijn vallen ook bijvoorbeeld kinderopvang, jeugdzorg, het begeleiden van jongeren naar een passende werkplek of het coachen van volwassenen bij diverse uitdagingen in het leven.

In de zorg werken alleen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen.

De zorg is heel breed. Er werken ook ICT-specialisten, ambulancechauffeurs, technici, administratief medewerkers, maatschappelijk werkers en muziek- en kunsttherapeuten bijvoorbeeld.

Deel via social media