Edwin

Teamleider OK
West-Brabant
Naar overzicht
6 van 12 |

Op achttienjarige leeftijd koos Edwin Tuijt ervoor om beroepsmilitair te worden. Niet omdat het zijn droom was, maar het was voor hem destijds de beste optie. ‘Defensie is een minigemeenschap, waar alles voor je geregeld wordt en waar je heel veel leert. Ik kan het iedereen aanraden als basisvorming.’ Na vier jaar wilde Edwin terug de burgermaatschappij in, maar een voltijd studie zag hij niet zitten. Een leer-werktraject in de zorg was een goed alternatief. Bij voorkeur in een richting met een meer technisch karakter. Dat vond hij bij het toenmalige Franciscus Ziekenhuis, tegenwoordig Bravis ziekenhuis, waar hij de opleiding tot operatieassistent volgde. Edwin woont in Goes en werkt 36 uur per week, deels in Bergen op Zoom, deels in Roosendaal.

Edwin Tuijt

Wat levert de defensie-ervaring je op in je huidige werk?

Edwin: Ik heb geleerd om gedisciplineerd te werken en om met stress-situaties om te gaan. Dat heb je nodig in de operatiekamer. Het helpt ook dat ik gewend was om in een team te werken met een duidelijke rolverdeling en gemeenschappelijke doelen. Je bouwt een hechte band op met elkaar. Binnen mijn eenheid verdeelden we de taken bij een oefening. Daar hoorde ook de nevenfunctie Combat Life Saver bij. Op die manier iets betekenen voor de mens, sprak me wel aan.

“Dankzij de leer-werktrajecten heb je volop mogelijkheden voor ontwikkeling”

Edwin

Wat geeft je werkplezier?

Ik dacht aanvankelijk dat ik vooral werkplezier haalde uit de directe behandeling, maar ik miste na een tijdje het contact met patiënten en wat meer diepgang in de medische achtergrond. Vandaar dat ik de opleiding tot anesthesiemedewerker ben gaan doen. Nog steeds op de operatiekamer, maar wel met meer afstemming op het welbevinden van de mens. Wat is iemands achtergrond, wat is het ziektebeeld? Hoe maak ik het beste contact? Je voelt op een gegeven moment aan wie behoefte heeft aan een gesprek en wie niet.

Wat maakt je werk waardevol?

Ik ben inmiddels leidinggevende en werk nog maar één dag in de twee weken op de OK, maar het blijft dankbaar om mensen te kunnen helpen. Als anesthesiemedewerker kan ik ervoor zorgen dat mensen zich gerustgesteld voelen. Voordat de patiënt in slaap valt, kijk ik iemand recht in de ogen en vraag ik om aan iets prettigs te denken. Luisteren, een hand op de schouder leggen en zeggen ‘we gaan goed voor je zorgen, slaap lekker'. Het zijn kleine gestes die bijdragen aan het herstel. Daar doe ik het voor.

Hoe zie je de rol van technologie in de zorg?

Met digitalisering zijn we inmiddels vertrouwd geraakt. We moeten veel registreren. Dat hoort er nu eenmaal bij. Videoconsulten, virtual reality en artificial intelligence gaan een belangrijke rol spelen, maar een operatierobot blijft bijvoorbeeld altijd aangestuurd door een arts. Groot voordeel van technologie is voor mij vooral dat processen daarmee een stuk efficiënter worden. Dat we trajecten beter kunnen gaan voorspellen.

Wat wil je zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in werken in een ziekenhuis?

Ik hoop dat jonge mensen de zorg ervaren als een aantrekkelijke sector waar ze van betekenis kunnen zijn en waar ze veel kunnen leren. We hebben ze hard nodig. Heb je de juiste instelling, dan ben welkom om kennis te maken en te onderzoeken of het werk iets voor je is. Ook als je niet persé de verpleegkunde richting op wilt, zijn er genoeg mogelijkheden in het ziekenhuis.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

In de zorg kun je je niet ontwikkelen

Werkgevers in zorg en welzijn bieden juist alle kansen op ontwikkeling en groei. Want het opleiden en ontwikkelen van medewerkers is belangrijk om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden aan kwetsbare en zieke mensen. Er zijn veel mogelijkheden om te groeien en door te stromen zowel binnen organisaties als in en tussen werkvelden.

Werken in de zorg is alleen voor vrouwen

Dit is absoluut niet waar! Hoewel het waar is dat vrouwen traditioneel oververtegenwoordigd zijn in de zorgsector, neemt het aantal mannen dat in de zorg werkt toe. In Noord-Brabant hebben ruim 28.500 mannen een baan in zorg en welzijn.

Deel via social media