
Hoe ben je hier terecht gekomen?
Lenneke: Ik heb ervoor gekozen om mijn kennis meteen in de praktijk te brengen en om mezelf zo verder te ontwikkelen. Ik had op de middelbare school al interesse in techniek. De zorg vind ik interessant, maar ik wist ook dat ik niet aan het bed zou willen staan. Tijdens een techniekdag voor meisjes ben ik enthousiast geworden over de mogelijkheden in de combinatie van technologie en zorg. In mijn opleiding leerde ik over management, fysiologie, anatomie, pathologie, gezondheidskunde en techniek.
Waar bestaat je werk uit?
We zijn vooral gericht op de relatie tussen mens en technologie, hoe die samenwerken. Het gaat om nieuwe technologische mogelijkheden, sociale innovatie en proces innovatie. Daar ligt mijn interesse. De uitdaging is om met alle veranderingen dezelfde kwaliteit zorg te kunnen bieden in de toekomst. Een bijzondere vorm van co-innovatie is de ontwikkeling van zorgrobot Sara. Wij onderzoeken nu hoe die de meeste toegevoegde waarde heeft voor zorgmedewerkers en bewoners. Tijdens zorghandelingen kan Sara muziek afspelen of een verhaal voorlezen. We zien dat interactie met de zorgrobot een positief effect heeft op cliënten. De meeste medewerkers zijn positief en willen er wel mee aan de slag. Het gaat erom verder te denken en inzien wat je in de toekomst met de nieuwe technologie kunt bereiken.
"Ik krijg hier de ruimte om te blijven leren en samen te innoveren"
Lenneke
Wat spreekt je aan in het werk?
Ik vind het mooi om bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mensen in hun laatste levensfase. Ik zie van dichtbij hoe belangrijk het is dat die zorg op orde blijft. Daarbij wil ik me inzetten om het werk van zorgmedewerkers behapbaar te houden, zeker als de zorgbehoefte en complexiteit alleen maar toenemen. Als startende professional krijg ik veel vrijheid en ook in ons team hebben we veel vrijheid hoe we zaken aanpakken. Ik vind co-creatie met andere disciplines en met andere bedrijven superleuk om te doen en we kunnen in de regel snel schakelen met de directeur en actie ondernemen. Wat ik waardeer is dat we hier echt willen leren van elkaar.
Hoe kijk jij naar de toekomst van de zorg?
In de zorg zie je de ontwikkeling van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Afhankelijk van de baan die je hebt, vraagt dat ook om een ander menstype. In het algemeen denk ik wel dat je in de meeste functies wel een zorghart moet hebben, dat je het fijn vindt om een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van leven van mensen. De zorg is veel uitdagender dan vaak gedacht wordt. Het is een prachtig beroep, omdat je echt contact maakt met mensen. Een oplossing voor het tekort aan handen zie ik alleen als we buiten de kaders gaan denken. Als we kritisch kijken naar processen, onderzoeken wat mensen zelf kunnen en meer inzetten op innovatie en samenwerking. Hoe zeer kunstmatige intelligentie ook toeneemt, zorg zal altijd een mensgericht beroep blijven.
Oktober 2023