Yvonne

Doktersassistente
Noordoost-Brabant
Naar overzicht
13 van 15 |

Yvonne Jansen werkt zeven jaar met veel plezier als doktersassistente bij een huisartsenpost in Vinkel. Na een lange tijd actief te zijn geweest in de zorg, besloot zij zich om te laten scholen tot doktersassistente. Het waren de afwisseling van de werkzaamheden en het contact met de mensen die haar trokken.

Wij vroegen Yvonne een aantal vragen te beantwoorden.

Ontdek de zorg Brabant: Yvonne Jansen

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik heb jaren gewerkt als verzorgende IG en begeleider. Al een langere tijd had ik de wens om te werken als doktersassistente, afgekort DA. De diversiteit en de afwisseling van werkzaamheden en het contact met patiënten van alle leeftijden hebben mij altijd al getrokken. Negen jaar geleden ben ik de opleiding NIPA gaan volgen. Dit is een particuliere opleiding tot DA. Mijn stage was bij HAP Vinkel en na het behalen van mijn diploma mocht ik hier blijven werken.

Hoe ver is het vanaf je huis naar de praktijk?

Ik woon niet in Vinkel. Ik vind het fijn om in een dorp te werken waar ik zelf niet woon. De afstand van mijn huis naar de praktijk is zo`n 13 minuten rijden en dat is een fijne afstand.

Waar bestaat je werk uit?

De werkzaamheden van een DA zijn heel divers. Het grootste deel van de tijd zit je aan de telefoon of balie en sta je patiënten te woord over de hulpvragen die zij hebben. Sommige handel je zelf af en sommige overleg je met de huisarts. Daarnaast draai je een assistente-spreekuur met medische handelingen en ondersteun je de artsen bij medische ingrepen. Tevens draag je zorg voor administratieve taken zoals patiëntenmutaties. Ook heeft de praktijk nog andere werkzaamheden zoals het bijhouden van de voorraad, agendaplanning en roosteren. Mijn aandachtsveld is het bewaken van de kwaliteit in de praktijk.

“Het is fijn iets te kunnen betekenen voor een ander”

Yvonne

Waarom ben je jaren geleden in de zorg gaan werken?

Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor een ander. Het geeft een voldaan gevoel als je iemand hebt kunnen helpen of gerust kunt stellen. Er komen problemen en vragen langs vanuit allerlei mensen en leeftijden. Je leert en weet wat er speelt. Hierdoor sta je zelf ook midden in de maatschappij.

Wat maakt je werk interessant?

Als doktersassistente ben je nooit uitgeleerd, er komen altijd wel vragen of situaties voor die nieuw zijn. Het is dan ook fijn om altijd nieuwsgierig te zijn en te blijven. Geen dag is hetzelfde en je weet nooit wat de dag voor jou in petto heeft. Je moet dan ook snel kunnen schakelen als er bijvoorbeeld een spoedsituatie aandient.

Wat zijn uitdagingen die je tegenkomt?

Het blijft een uitdaging om altijd rustig en vriendelijk aan de telefoon te blijven, ook al heb je een boze patiënt aan de lijn. Je moet onderzoeken waar de boosheid of het onbegrip vandaan komen. Vaak is het bezorgdheid of onwetendheid. Het is daarom belangrijk dat je met je collega`s – huisartsen en assistentes – hierover in gesprek blijft. We kijken ook altijd of er nog ruimte is voor verbetering in de processen in de praktijk. Een goede overlegstructuur is hierbij van belang.

Wat wil je nog ontwikkelen?

Op dit moment ben ik samen met een collega doktersassistente en een huisarts bezig met het opzetten van een reizigersspreekuur. We hebben hiervoor een scholing gevolgd. Het is leuk om dit te verder te ontwikkelen en de theorie in de praktijk te brengen.

Wat geeft jou voldoening in je werk?

Als ik weer een dag vele vragen heb kunnen beantwoorden en we iedereen naar behoren goed hebben kunnen helpen. Ook als we weer een verbeterpunt door hebben kunnen voeren, die de kwaliteit ten goede komt. Maar ook zeker als we een dag hebben kunnen lachen met alle collega`s. Humor is heel belangrijk tijdens het werk.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Ga een keer meekijken op de werkvloer om een goed beeld te krijgen van wat de zorg nu daadwerkelijk inhoudt en om zelf een reëel beeld te krijgen. Probeer ook altijd te blijven bedenken hoe je zelf geholpen wilt worden. De banen in de zorg zijn divers: behalve de inhoudelijke zorg zijn er banen gericht op het managen en regelen van de zorg.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Je houdt geen sociaal leven over door de nacht- en weekenddiensten

De zorg gaat 24/7 door: er zijn dus mensen voor de dag en nacht nodig. In de zorg zit je niet vast aan kantooruren of winkelopeningstijden. Je kunt werken op tijden die passen bij jouw leven. Met kleine kinderen is het misschien handig om weekenddiensten te draaien terwijl je partner thuis is. Als de kinderen naar school gaan, werk je doordeweeks en draai je af en toe een weekenddienst.

Je krijgt geen tijd voor cliënten

Zorg- en welzijnsorganisaties ontwikkelen zich in het anders inrichten van werkzaamheden. Door bijvoorbeeld taken over te dragen aan ondersteunende medewerkers, hebben zorgprofessionals meer tijd voor hun cliënten. Ook het inzetten van technologie levert tijd op voor de cliënt.

Deel via social media