Sandra

Beveiliger
Noordoost-Brabant

Sandra Swartjes is zestien jaar in de horeca- en evenementensector werkzaam geweest en werkte de laatste jaren met veel plezier bij Sanadome Hotel & Spa in Nijmegen. Mettertijd kreeg ze het gevoel dat ze iets anders wilde gaan doen. Ze zocht een baan die meer regelmaat biedt, maar wel met voldoende uitdaging. En dat vond ze in de beveiliging bij de tbs-kliniek van de Pompestichting, op slechts enkele minuten afstand van waar ze woont. Wat me in deze baan aanspreekt, is dat ik mag zorgdragen voor veiligheid, maar dat ik ook mijn gastheerschap kan inzetten voor een goede relatie met cliënten en bezoekers.’

Ontdek de zorg Brabant: Sandra Swartjes (st)

Wat deed je hiervoor?

Sandra: In de afgelopen jaren was ik assistent manager food & beverage en duty manager. Veiligheid en gasttevredenheid behoorden tot mijn taken. Vroeger wilde ik graag bij de politie, dus toen ik een vacature zag waarin beveiliging en hospitality samenkwamen, wist ik dat hier mijn toekomst lag. Het is voor mij het beste van twee werelden. Bovendien kon ik zo werken en leren combineren.

Wat zijn de raakvlakken met je huidige werk?

In het hotel waar ik werkte, moet je altijd alert zijn en kunnen schakelen. Het ene moment serveer je een luxe diner uit en het andere moment spreek je luidruchtige gasten aan of krijg je een melding van een ongeval. Soms moet je ingrijpen om escalaties te voorkomen. Ik hou van de adrenaline, de bereidheid om kordaat te handelen als het nodig is. In de forensische beveiliging vind ik dat terug.

Wat houdt je werk in?

De patiënten die hier wonen, hebben te maken gehad met justitie en worden behandeld voor hun psychiatrische gezondheid met als doel om weer veilig terug te keren in de maatschappij. Ik vind het interessant dat ik daar een steentje aan kan bijdragen. Een deel van de tijd heb ik logedienst, de rest van de tijd doe ik controlerondes.

Waar word je vooral blij van?

Als er aanwijzingen zijn dat er bijvoorbeeld iets is binnengesmokkeld, gaan we daarnaar op zoek, dan is er actie. Dan gaan we mensen bevragen, nemen we een drugshond mee en spitten we de kamers door. Dat vind ik helemaal leuk. Ook wat er nog meer bij komt kijken, de registratie van verboden spullen, het checken van de alarmsystemen en gereedschappen van de werkplaatsen en het contact met de brandweer en de politie. Ik heb een fantastische teamleider, die waardeert wat ik doe en laat weten dat hij blij is met mijn inzet. Ik heb fijne collega’s, die goed op elkaar ingespeeld zijn.

"Je moet hier zowel mensgericht als waakzaam zijn"

Sandra

Wat heb je nodig aan kwaliteiten?

Het helpt als je mensen een beetje kunt ‘lezen’, als je in de gaten hebt hoe iemand erbij loopt. Daarbij komt mijn horeca ervaring goed van pas. Het is voortdurend de balans zoeken tussen een band opbouwen en professionele afstand en waakzaamheid in acht nemen. Vriendelijk en oplettend zijn.

Wat zou je mensen adviseren die zich oriƫnteren?

We hebben geregeld open dagen waar je naartoe kunt komen. En je kunt een keer met ons meelopen om te ervaren wat het is. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van een tbs-kliniek. Ze maken het veel zwaarder dan het in werkelijkheid is. De enige manier om dat beeld bij te stellen, is om een keer nader kennis te komen maken met wat het werk echt inhoudt.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media