Marjon

ADL-assistente
Noordoost-Brabant
Naar overzicht
14 van 15 |

Marjon Wijdeven (54) werkt als ADL-assistente bij Fokus in Uden. ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. In haar functie helpt ze mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie of spierziekte bij wassen, aankleden, eten en drinken en naar de wc of naar bed gaan. De wisselende diensten vindt Marjon prettig. Die kan ze goed combineren met haar gezin met twee opgroeiende kinderen. Marjon werkt in Uden, maar Fokus heeft locaties in heel Noord-Brabant. 

Wij vroegen Marjon een aantal vragen te beantwoorden.

Ontdek de zorg Brabant: Marjon Wijdeven

Hoe ben je hier terechtgekomen?

De zorg heeft me altijd getrokken. Toch koos ik na de middelbare school voor een economisch-administratieve opleiding en vond een baan in die richting. Bij de geboorte van mijn kinderen heb ik het roer omgegooid en ben ik naar de Fotovakschool gegaan. Als zelfstandig fotograaf deelde ik zelf mijn tijd in en was ik vaker thuis. Maar ik miste iets: ik wilde graag een betekenisvolle functie hebben, iets doen voor de maatschappij. Mijn oog viel op een advertentie van Fokus. Omdat Fokus zelf opleidt was een vooropleiding in de zorg niet nodig. Bij Fokus werk en leer je tegelijk gedurende een klein jaar. Ik reageerde en van beide kanten was er een klik. Sinds april 2017 werk ik er met veel plezier.

Waar bestaat je werk uit?

Ik assisteer mensen met een zware fysieke beperking bij dagelijkse taken. Zo kunnen ze ondanks hun beperking hun leven vormgeven zoals zij dat wensen. De cliënten wonen en leven zelfstandig in een huurwoning en piepen ons op als ze assistentie nodig hebben. Dag of nacht. Ik werk het liefst in de middag, ’s avonds en in de nacht en daar houdt Fokus zoveel mogelijk rekening mee. Van vier cliënten ben ik contactpersoon. Dat is een taak die me veel voldoening geeft. Ik heb contact met de familie en informeer mijn team als er iets aan de hand is. Als een cliënt een operatie krijgt, regel ik de zorg voor na de opname. En ik ben bij rondleidingen van nieuwe bewoners in de huurwoning. Daarnaast ben ik medevoorzitter van het werkoverleg en zit ik in een landelijke commissie van Fokus voor de kwaliteit van de dienstverlening.

"Werken in de zorg geeft je de kans te groeien als persoon"

Marjon

Wat maakt je werk interessant?

De interactie met cliënten, het werken in een leuk team en de combinatie van fysieke en administratieve taken. Bij elke bewoner loopt het weer anders. Je past je aan, aan hoe de cliënt graag zijn zorg wil hebben. Als ADL-assistent werk je op aanwijzing van de cliënt. Het is belangrijk dat de relatie gelijkwaardig is en dat je je grenzen aangeeft. Daarin moet je een balans vinden. Voor dit werk moet je een zorghart hebben, een hulpverlenende, sociale mentaliteit, communicatief vaardig zijn en sterk in je schoenen staan.

Wat wil je nog ontwikkelen?

In mijn rol als contactpersoon kan ik nog groeien. Bijvoorbeeld als een cliënt iets wil wat niet past bij de richtlijnen van Fokus, zoals te zwaar tillen. Gezond werken is belangrijk. Mijn ervaring is dat er altijd wel een oplossing te vinden is, dus dat is mooi.

Hoe kijk je naar de toekomst van de zorg?

Ik zie wel wat verharding, net zoals in de maatschappij. Fokus timmert hard aan de weg om nog verder te professionaliseren en in te spelen op veranderingen. We moeten investeren in het enthousiast maken en opleiden van mensen. En in de begeleiding van stagiaires en zij-instromers. Medewerkers binnenhalen is de eerste stap, medewerkers binnenhouden de volgende belangrijke stap.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Loop een dagje mee, vraag alles wat je wilt weten, kom in actie en ervaar. Maak er werk van! Werken in de zorg geeft veel voldoening en geeft je de kans te groeien als persoon.

Maart 2024

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Volop keuze in organisaties en banen

Wil je werken in zorg en welzijn, dan heb je een enorme keuze aan werkvelden en banen. Denk aan werken in een ziekenhuis, met kinderen, jongeren of ouderen, in de gehandicaptenzorg, eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisartsenposten), verslavingszorg, psychiatrie en welzijn. De banen zijn legio. Niet alleen in verzorgende functies, maar ook in bijvoorbeeld de ICT, techniek, en administratie. Met bijna alle diploma's kun je instappen in zorg en welzijn.

In de zorg kun je je niet ontwikkelen

Werkgevers in zorg en welzijn bieden juist alle kansen op ontwikkeling en groei. Want het opleiden en ontwikkelen van medewerkers is belangrijk om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden aan kwetsbare en zieke mensen. Er zijn veel mogelijkheden om te groeien en door te stromen zowel binnen organisaties als in en tussen werkvelden.

Deel via social media