Femke

Reclasseringswerker
Noordoost-Brabant
Naar overzicht
7 van 15 |

Femke van Engelen kampte twee jaar met LongCOVID en is na haar baan als maatschappelijke werker in de forensische psychiatrie sinds september 2022 gere-integreerd als reclasseringswerker bij Novadic-Kentron. Aanvankelijk gedetacheerd vanuit haar vorige werkgever, heeft ze nu een jaarcontract en kan ze weer met vertrouwen vooruitkijken. ‘Ik voel me hier niet echt een zij-instromer, want ik werkte al in hetzelfde domein en hoefde geen extra opleidingen te volgen voor wat ik nu doe.’

Ontdek de Zorg Brabant: Femke van Engelen (st)

Wat houdt je werk in?

Femke: In de verslavingsreclassering zien we soortgelijke cliënten als in de forensische psychiatrie; mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en die behandeling nodig hebben. Van de rechter krijgen ze soms therapie opgelegd. Dat kan verslavingsbehandeling zijn, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van behandelingen. Vanuit de reclassering houd ik me bezig met toezicht op het traject. Wij kunnen cliënten aanmelden voor een behandeling, waarschuwingen geven als het fout gaat en de rechter adviseren om iemand in detentie te laten nemen als ze zich bij herhaling niet aan gemaakte afspraken houden.

Wat drijft jou in je werk?

Ik wil mensen ondersteunen om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik vind het fijn om als een soort ‘spin in het web’ overzicht te hebben over het hele proces. Ik kan in mijn werk verschillende rollen en taken combineren, zoals monitoren, samenwerken en overleggen, controleren en sanctioneren. Naar de client toe hebben we een dubbele opdracht. Aan de ene kant de maatschappelijke verantwoordelijkheid om te coachen en te motiveren, zodat iemand een positieve bijdrage levert aan de samenleving. Aan de andere kant bewaken dat iemand zich aan de bijzondere voorwaarden houdt en geen bedreiging voor de samenleving vormt.

"Ons werk heeft concrete invloed op veiligheid en welzijn in de samenleving"

Femke

Welke kwaliteiten komen van pas in je werk?

Ik ben wat je noemt een regelaar. Dat deed ik als kind al graag. Dat ging me altijd goed af. In dit vak moet je het grotere geheel kunnen overzien, verbindingen maken en snel kunnen schakelen. Ik zoek graag uitdagingen op, het spanningsveld tussen het inperken van risico’s voor de cliënt zelf en voor de omgeving. Juist die combinatie van perspectieven spreekt me aan. Aandacht voor zorg en veiligheid én zakelijk en kordaat optreden. Als je alleen maar wil zorgen, moet je niet bij de reclassering gaan werken.

Hoe zie je de toekomst van je werkveld?

Er is de laatste jaren al veel veranderd. Ik zie steeds meer gedragen besluitvorming en input vanuit de praktijk. Als reclasseringswerker wordt er van je verwacht dat je je eigen expertise bijhoudt en dat je initiatief neemt als je je wat meer of minder op bepaalde aandachtsgebieden wilt richten. Voor mezelf heb ik nu geen uitgestippeld pad, zolang ik maar voldoende uitdagingen ervaar. In de samenleving is sprake van wisselende thema’s die aandacht vragen. Nu is bijvoorbeeld verkeer en middelengebruik ‘hot item’. Omdat je je niet overal in kunt verdiepen is er een aandachtsfunctionaris die opgedane kennis deelt met collega’s.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Wil je hier aan de slag, kom vooral eens praten zodat je een beeld krijgt van wat we doen. Als je invloed wilt hebben op veiligheid en welzijn in de samenleving, dan biedt de reclassering je betekenisvol werk. Je kunt bij ons terecht vanuit een opleiding criminologie, social work, SPH of sociaal juridische dienstverlening. Het werk is mede zo boeiend omdat je te maken hebt met uiteenlopende partijen zoals justitie, penitentiaire inrichtingen, verslavingsklinieken, begeleid en beschermd wonen en gemeenten.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media