
Wat houdt je werk in?
Femke: In de verslavingsreclassering zien we soortgelijke cliënten als in de forensische psychiatrie; mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en die behandeling nodig hebben. Van de rechter krijgen ze soms therapie opgelegd. Dat kan verslavingsbehandeling zijn, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van behandelingen. Vanuit de reclassering houd ik me bezig met toezicht op het traject. Wij kunnen cliënten aanmelden voor een behandeling, waarschuwingen geven als het fout gaat en de rechter adviseren om iemand in detentie te laten nemen als ze zich bij herhaling niet aan gemaakte afspraken houden.
Wat drijft jou in je werk?
Ik wil mensen ondersteunen om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik vind het fijn om als een soort ‘spin in het web’ overzicht te hebben over het hele proces. Ik kan in mijn werk verschillende rollen en taken combineren, zoals monitoren, samenwerken en overleggen, controleren en sanctioneren. Naar de client toe hebben we een dubbele opdracht. Aan de ene kant de maatschappelijke verantwoordelijkheid om te coachen en te motiveren, zodat iemand een positieve bijdrage levert aan de samenleving. Aan de andere kant bewaken dat iemand zich aan de bijzondere voorwaarden houdt en geen bedreiging voor de samenleving vormt.
"Ons werk heeft concrete invloed op veiligheid en welzijn in de samenleving"
Femke
Welke kwaliteiten komen van pas in je werk?
Ik ben wat je noemt een regelaar. Dat deed ik als kind al graag. Dat ging me altijd goed af. In dit vak moet je het grotere geheel kunnen overzien, verbindingen maken en snel kunnen schakelen. Ik zoek graag uitdagingen op, het spanningsveld tussen het inperken van risico’s voor de cliënt zelf en voor de omgeving. Juist die combinatie van perspectieven spreekt me aan. Aandacht voor zorg en veiligheid én zakelijk en kordaat optreden. Als je alleen maar wil zorgen, moet je niet bij de reclassering gaan werken.
Hoe zie je de toekomst van je werkveld?
Er is de laatste jaren al veel veranderd. Ik zie steeds meer gedragen besluitvorming en input vanuit de praktijk. Als reclasseringswerker wordt er van je verwacht dat je je eigen expertise bijhoudt en dat je initiatief neemt als je je wat meer of minder op bepaalde aandachtsgebieden wilt richten. Voor mezelf heb ik nu geen uitgestippeld pad, zolang ik maar voldoende uitdagingen ervaar. In de samenleving is sprake van wisselende thema’s die aandacht vragen. Nu is bijvoorbeeld verkeer en middelengebruik ‘hot item’. Omdat je je niet overal in kunt verdiepen is er een aandachtsfunctionaris die opgedane kennis deelt met collega’s.
Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?
Wil je hier aan de slag, kom vooral eens praten zodat je een beeld krijgt van wat we doen. Als je invloed wilt hebben op veiligheid en welzijn in de samenleving, dan biedt de reclassering je betekenisvol werk. Je kunt bij ons terecht vanuit een opleiding criminologie, social work, SPH of sociaal juridische dienstverlening. Het werk is mede zo boeiend omdat je te maken hebt met uiteenlopende partijen zoals justitie, penitentiaire inrichtingen, verslavingsklinieken, begeleid en beschermd wonen en gemeenten.
Oktober 2023