Daan

Begeleider en verpleegkundige in opleiding
Noordoost-Brabant

Daan Derks is 25 en woont in Mill, 10 kilometer van zijn werk bij Dichterbij in Velp. Een prima afstand om elke dag te fietsen, zegt hij. ‘Dat is gezond en ik geniet onderweg van het groene landschap.’ Daan werkt met ouderen met een ernstig meervoudige beperking. Het zijn zoals hij dat noemt hele jonge kinderen in het lichaam van een 70-jarige. Hij geniet van de interactie en van de ongepolijste echtheid van zijn cliënten.

Daan Derks

Hoe kom je hier terecht?

Daan: Ik heb er bewust voor gekozen om vanuit ergotherapie (helpt mensen zelfstandiger te worden bij de dagelijkse bezigheden) de switch te maken naar de gehandicaptenzorg. Dit past veel beter bij mij. Ik leer nu hoe belangrijk betekenisvolle handelingen zijn en het betrekken van naasten bij de zorg.

Wat houdt je werk in?

Het ontwikkelingsniveau van veel van onze cliënten kun je vergelijken met dat van een baby of een peuter. Wat ik zo mooi vind, is dat deze mensen zo puur zijn. Wat me blij maakt, is cliënten een goede dag bezorgen. De verwondering en de stralende ogen die ik dan zie. Het is fantastisch om te ervaren hoe mensen opleven als we muziek maken of kinderliedjes zingen bijvoorbeeld. We noemen dat ‘klein kijken’. Ik geniet ervan als ik merk dat een client reageert op een prikkel met een spontaan gebaar. Voor een cliënt had ik een bak met stenen en een bak met zand neergezet met de bedoeling dat hij de inhoud van de ene naar de andere bak kon overbrengen. Daarbij wierp hij geregeld een hand zand over zijn schouder naar achteren. De ene keer zegt iemand; ik vind jou vandaag niet zo leuk, het volgende moment pakken ze blij je hand. Ook al hebben ze niet altijd de woorden, er is altijd communicatie en contact. Je bouwt echt een band op. Dat vind ik zo geweldig in dit werk.

Wat vraagt jouw werk aan kwaliteiten?

Je moet in ieder geval geduld hebben en kunnen relativeren. Aandacht hebben voor details. Je moet goed in de gaten hebben hoe een cliënt erbij zit in de groep en daarop inspelen. Wat heeft deze persoon nodig? Wat helpt, is als je in mogelijkheden kunt denken, als je kun improviseren en flexibel bent. Je moet signalen kunnen opvangen en risico’s kunnen inschatten. Je moet alert zijn op mogelijke invloeden van omstandigheden op het welbevinden en de gezondheid van cliënten.

"Ik geniet ervan om cliënten betekenisvolle momenten te bieden"

Daan

Hoe zie jij de toekomst?

Ik leef vooral in het hier en nu. Ik denk nog niet zoveel na over de toekomst. Ik ben heel tevreden als ik hier bij wijze van spreken tot aan mijn pensioen mag blijven, want dit werk doe ik met hart en ziel. Mijn eerste doel is de opleiding halen. Het personeelstekort is bij ons natuurlijk ook merkbaar dus zo nu en dan is het wat lastig om het rooster sluitend te krijgen. Ik hoop dat we dat op termijn weten op te lossen. In de tussentijd vraagt dat veel van onze flexibiliteit.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Ik zou zeggen, kom een keer kijken en ervaar wat dit werk inhoudt. We hebben hier verschillende niveaus cliënten, die ieder specifieke zorg vragen. We hebben meeloopdagen en je kunt hier ook gewoon een afspraak maken voor een oriënterend gesprek en om activiteiten te bekijken. Dan kun je tegelijk met medewerkers en cliënten praten, die je vertellen over hun ervaringen.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media