Anoek

Persoonlijk begeleider
Noordoost-Brabant
Naar overzicht
15 van 15

Anoek Jansen (49) uit Drunen maakte vijf geleden de overstap van de horeca naar de gehandicaptenzorg. In september 2023 rondde ze de gecombineerde opleiding verpleegkundige niveau 4/persoonlijk begeleider bij Cello af. “Dit is echt de beste keuze geweest die ik kon maken.” Anoek werkt nu als persoonlijk begeleider in een woonwijk in Den Bosch en is in achttien minuten met de auto op haar werk. In de zomermaanden vindt ze het heerlijk om de fiets te pakken.

Wij vroegen Anoek om een aantal vragen te beantwoorden.

Ontdek de zorg Brabant: Anoek Jansen

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Toen ik nog als kok werkte, begeleidde ik regelmatig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik merkte dat ik het leuk en uitdagend vond om met hen te werken. Hoe kan ik me hierin verder ontwikkelen, vroeg ik me af. Ik praatte met mensen in mijn omgeving en kreeg vaak terug dat een overstap naar de zorg goed bij mij zou passen. Daarom besloot ik me te oriënteren. Zo kwam ik uit bij een leerwerktraject van Cello: de combi-opleiding. Het definitieve besluit viel na een informatiebijeenkomst, een uitgebreide intake en een proefperiode van drie maanden. Het is niet niks om je vaste baan op te zeggen. Inmiddels heb ik twee diploma’s op zak en werk ik alweer vijf jaar bij Cello. Ik begeleid mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen in een wijk in Den Bosch.

Wat maakt je werk interessant?

De werkzaamheden zijn zo gevarieerd: de dagelijkse zorg, contacten met de familie, begeleidingsgesprekken met bewoners, leuke activiteiten op touw zetten. Geen dag is hetzelfde. In de zorg heb je met heel verschillende mensen te maken. De diversiteit is groot, zowel onder bewoners als onder collega’s. Daar houd ik van. Het maakt mijn werk interessant en mooi, en het blijft bijzonder om écht het verschil te kunnen maken.

Wat zijn uitdagingen die je tegenkomt? En hoe ga je daarmee om?

Je hebt niet altijd zichtbaar resultaat van je handelen. Dat kost tijd en dat vind ik soms lastig. Ik wil het liefst in moeilijke of onzekere situaties meteen de knoop doorhakken. Maar bij zaken op medisch gebied of bij de aanpassing van een bezoekregeling heb je vaak advies van meerdere deskundigen nodig, en dat vraagt tijd. Ook kun je soms in heftige escalaties terechtkomen met een bewoner. Dat is iets waarmee je om moet leren gaan. Dat kun je zeker leren en je wordt daar goed in begeleid. Je staat niet alleen. Ik heb geleerd om te reflecteren en mijn ervaringen te bespreken met het team. Je collega’s maken vaak hetzelfde mee en het is fijn op hen terug te kunnen vallen en te leren van elkaars ervaringen.

"Het blijft bijzonder om écht het verschil te kunnen maken"

Anoek

Wat geeft jou voldoening in je werk?

De oprechtheid van de bewoners, de glimlach en echt iets kunnen betekenen in het leven van de bewoners en hun familie. Ik spreek dan ook liever over bewoners dan cliënten.

Hoe kijk je naar de toekomst van de zorg?

Eigen regie wordt steeds belangrijker in de zorg. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Ik kijk best positief naar alles wat er gebeurt in de zorg. Nieuwe hulpmiddelen maken ons werk makkelijker. De administratie kost nog veel tijd, maar ik hoop dat we daar in de toekomst wat soepeler mee om kunnen gaan. Volgens mij gaat dat lukken.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Ga naar een bijeenkomst waar ze mensen werven voor de zorg. Misschien kun je bij een zorgorganisatie een opleiding volgen? Kijk op de website wat je nodig hebt om er te werken en vraag vrijblijvend een gesprek aan om mee te lopen op een van de zorglocaties. Zo kom je erachter of de zorg iets voor je is.

Maart 2024

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Werken in de zorg is alleen voor vrouwen

Dit is absoluut niet waar! Hoewel het waar is dat vrouwen traditioneel oververtegenwoordigd zijn in de zorgsector, neemt het aantal mannen dat in de zorg werkt toe. In Noord-Brabant hebben ruim 28.500 mannen een baan in zorg en welzijn.

De werksfeer heeft te lijden onder de hoge werkdruk

Werken in zorg en welzijn is werken met zorgzame mensen. Vanaf de eerste werkdag worden nieuwe medewerkers goed begeleid en opgenomen in het team. Er is veel aandacht voor de sfeer binnen de teams en voor communicatie en contact tussen werknemer en leidinggevende.

Deel via social media