Anita

Hbo-verpleegkundige
Noordoost-Brabant
Naar overzicht
5 van 15 |

Anita van Gestel laat zien dat je in de zorg heel goed door kunt ontwikkelen. 26 jaar geleden is ze in Enschede begonnen in de huishoudelijke dienst bij een particuliere thuiszorgorganisatie. Inmiddels heeft ze verschillende zorgopleidingen gevolgd en werkt ze nu als gediplomeerde wijkverpleegkundige bij BrabantZorg.

Ontdek de zorg Brabant: video Anita van Gestel

Hoe zag jouw route naar je huidige functie uit?

Anita: Na mijn verhuizing naar Oss, ben ik opnieuw gaan werken in de huishoudelijke dienst bij de thuiszorg. Mijn leidinggevende vroeg of ik interesse had om naar de zorg over te stappen in plaats van te blijven poetsen. Ik vond dat eerlijk gezegd best spannend, maar eenmaal die drempel over, besloot ik de opleiding te gaan doen en ben ik begonnen als helpende. Gaandeweg ontdekte ik hoe fijn ik het vond om mensen te helpen. Een praatje te maken met mensen die eenzaam zijn, maar ook ervoor te zorgen dat ze langer zelfstandig kunnen wonen.

Van helpen naar zorgen

Ik vond het ook interessant om wat meer verpleegkundige handelingen te kunnen doen. Dat maakt het werk afwisselender. Vandaar dat ik de opleiding verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) ben gaan doen naast mijn werk. Twee jaar later werd ik gevraagd om zorgcoördinator te worden, maar daarvoor moest ik opnieuw naar school, want daar had ik mbo-niveau 4 voor nodig. Ik vond het verrassend leuk om weer in de schoolbanken te zitten, onder andere omdat ik meteen kon toepassen wat ik leerde. Ik ging een dag in de week naar school en werkte de rest van de week.

"Je kunt je werk zelf leuker maken als je blijft ontwikkelen"

Anita

Wat maakt het werk voor jou de moeite waard?

Ik heb nu de opleiding tot hbo-v-wijkverpleegkundige afgerond. Ik werk mee in de zorg, heb daarnaast intakegesprekken en ik doe administratietaken. Die afwisseling vind ik fijn. Ik heb de ruimte om zaken zelf te regelen en geniet van de dankbaarheid van cliënten. Het geeft vooral voldoening om zorg voor mensen te organiseren, die aanvankelijk in de weerstand zaten. Mijn wens is om ook pijn te kunnen verlichten bij mensen in de laatste fase van hun leven. Daarvoor ga ik de opleiding verpleegkundig specialist doen.

Welke kwaliteiten zet je in?

Mensen met dementie kunnen wel eens onvoorspelbaar gedrag vertonen. Ik blijf daar rustig onder en laat me niet zo snel uit het veld slaan. Ik weet wat mensen nodig hebben en kan het vertrouwen winnen van de familie en mantelzorgers.

Hoe zie jij de toekomst van de zorg?

Wij hebben in de thuiszorg weinig tijd. Met de toename van dementerende ouderen zullen we nog beter moeten samenwerken en gebruik maken van hulpmiddelen. Zo hebben we de Medido, een automatische medicijndispenser. Die geeft bij mensen thuis een signaal op het moment dat ze hun medicatie moeten innemen.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Loop eens een dagje mee en bekijk of het iets voor je is. Het is ontzettend dankbaar en betekenisvol werk en er is veel ruimte voor scholing. Dus heb je een zorghart, ben je flexibel en nieuwsgierig en wil je blijven leren, dan is er in onze sector echt een mooie toekomst voor je weggelegd.

Oktober 2023
Na het interview ging Anita in een andere functie in de zorg aan de slag.

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media