Raymond

Leefcoach

Hoe kom je vanuit de retail terecht in de opvang van mensen die dak- of thuisloos zijn of dat dreigen te worden? Het lijkt een enorme sprong, maar voor Raymond Visser (49) is die overstap heel logisch. Als leefcoach bij SMO Traverse begeleidt hij een groep bewoners op een vaste locatie in Tilburg met als doel hen voor te bereiden op volwaardig zelfstandig wonen. Vaak zijn het mensen die kampen met financiële of gezondheidsproblemen en die de regie over hun leven zijn kwijtgeraakt.

Ontdek de zorg Brabant: Raymond VIsser

Wat is je achtergrond?

Raymond: Ik ben geboren in Arnhem en woon nu in Den Bosch. Mijn partner heeft twee kinderen uit haar vorige relatie en samen hebben we een zoontje van zeven. Na de LDS en MDS ben ik gaan werken in een kledingwinkel. Daar heb ik meerdere stappen doorlopen tot uiteindelijk store manager. Mettertijd wilde ik mijn creativiteit meer inzetten en ben ik me gaan richten op visual merchandising, het aantrekkelijk presenteren en promoten van producten in de winkel. De jaren daarna werkte ik voor verschillende jeansmerken, onder andere voor Levi’s. Een hectische tijd, maar ik had het naar mijn zin. Ik was goed in het aansturen van teams, het coachen van medewerkers en voelde altijd aan wat de groep nodig had. Dat komt me in mijn huidige werk goed van pas. Ik vind het mooi om echt contact te maken.

Welke kwaliteiten zet je in als leefcoach?

Mijn persoonlijke benadering, zo puur mogelijk in gesprek gaan. Ik ben altijd op zoek naar diepgang, proberen erachter te komen wat er onder gedrag zit. Ik kan gemakkelijk schakelen tussen werelden. Bij ons op de groep zitten mensen vanuit allerlei achtergronden, die iets anders van mij vragen. Dat betekent bewust zijn van het effect van wat ik zeg en hoe ik iets zeg. Open en toegankelijk blijven. Zonder oordeel handelen. Ik zocht als puber de grenzen op en was rebels. Zo leerde ik de taal van de straat, waardoor ik me nu goed kan inleven. Dat is praktische bagage die je als zij-instromer meebrengt.

"Door uit je comfortzone te stappen, ontdek je hoeveel geluk daar op je wacht"

Raymond

Hoe ziet je werk eruit?

Bewoners proberen in de regel altijd zoveel mogelijk voor hun eigen belang te gaan. Soms zijn ze verbaal wat agressief. Daar moet je tegen kunnen. Je staat de hele dag aan en moet alert zijn op subtiele veranderingen in gedrag. Onze taak is om vooral te luisteren, geen oplossingen aan te reiken maar de ander in beweging brengen. Iedere bewoner heeft zijn eigen kamer en we kennen strenge regels. Het is vooral begeleiding wat wij bieden. Voor gespecialiseerde, specifieke zorg verwijzen we door naar een collega-instelling die de juiste hulp kan bieden. Ons doel is een succesvolle uitstroom, dat iemand ofwel begeleid of zelfstandig kan wonen, voor zichzelf kan zorgen en weer respectvol onderdeel van de samenleving is.

Wat geeft je energie?

Dat ik een lichtpuntje mag zijn in iemands dag. Het geeft me voldoening als ik zie dat een bewoner weer eigenwaarde heeft. Als iemand met liefde staat te koken en die maaltijd deelt met anderen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Het mooiste is als iemand tegen zijn spiegelbeeld zegt: Ik hou van jou. En met een positief zelfbeeld de wereld tegemoet treedt. Heel eerlijk, ik doe dit werk ook omdat ik er zelf een goed gevoel aan overhoud. Als ik iemand verder kan helpen, ben ik gelukkig. Waar ik ook blij mee ben, is dat we een complementair team zijn, allemaal mensen die openstaan om te leren.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die zich oriƫnteren?

Heb je hart voor mensen, dan is dit werk super dankbaar. Je doet jezelf en anderen er een groot plezier mee. En wil je een keer kennis komen maken, dan is er eerst een open gesprek van mens tot mens. Pas daarna hebben we het over mentaliteit, kennis en vaardigheden. We organiseren ook talentenavonden, waarbij je spelenderwijs kan achterhalen of het werk iets voor je is.

Oktober 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media