
Hoe ben je hier terecht gekomen?
Maryse: Ik startte in 1991 met de opleiding in-service A-verpleegkundige via het Baronie ziekenhuis (later Amphia). Na specialisaties neurologie en reumatologie werkte ik lange tijd op de desbetreffende afdelingen. Twintig jaar later maakte ik de overstap naar de thuiszorg. Ik werkte eerst als verpleegkundige in de wijk. Op een gegeven moment had ik er de taak aandachtsvelder neurologie bij, Later werd ik ook verpleegkundig reumaconsulente op de poli reumatologie.
Wat houdt je werk in?
Als reumaconsulente begeleid je patiënten met een reumatische aandoening. Sinds 2017 is er een speciaal spreekuur voor mensen met chronische pijn ontwikkeld, voornamelijk met fybromyalgie. Mensen die pijn ervaren, maar waarbij geen mechanisch mankement is vast te stellen. We geven uitleg, zijn een vraagbaak en geven tips. Na de diagnosestelling door de specialist nemen wij de zorg over in de eerstelijn. Het gaat er vooral om hoe mensen het beste leren omgaan met hun klachten. We blijven bereikbaar als ze een terugval krijgen. Ze hoeven dan niet naar de huisarts, maar kunnen direct met ons contact opnemen.
Wat geeft je energie in je werk?
Ik dacht aanvankelijk dat het specialistisch werken op de poli op den duur saai zou worden, maar het tegendeel is waar. Het werk is heel divers, ik schakel voortdurend tussen specialist, huisarts en patiënten. De samenwerking is heel inhoudelijk, waardoor je meer de diepte ingaat. Ik heb het beste van twee werelden. De vrijheid om gedeeltelijk vanuit de thuiszorg te werken en de structuur en regelmaat van het werken in het ziekenhuis. En er is altijd wel een uitdaging die om een oplossing vraagt. We werken nu bijvoorbeeld ook samen met collega’s in het ETZ, met als doel om hun patiënten met chronische pijn op te vangen in de eerstelijn.
"Ik heb ontdekt dat je door specialisatie meer voor mensen kunt betekenen"
Maryse
Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?
Als reumaconsulenten wisselen we kennis en ervaringen regionaal uit met elkaar. We bezoeken landelijke symposia en volgen online scholing. Dat is ook nodig om je accreditatiepunten te halen. Soms krijgen we in het ziekenhuis zelf klinische lessen van artsen of bijvoorbeeld ergotherapeuten. In de loop der jaren is er nogal wat veranderd, zeker op het gebied van medicatie. Daar is de kwaliteit van leven van patiënten enorm mee verbeterd. Al die ontwikkelingen heb ik van dichtbij meegemaakt.
Wat kun je voor mensen betekenen?
Wij zijn in principe dag en nacht bereikbaar via de chat in het patiëntenportaal. Ik hoor vaak terug dat patiënten heel blij zijn met de context die we geven bij een diagnose en de consequenties van een behandeling. We gaan in gesprek als zaken onduidelijk zijn en ze geven aan dat ze onze begeleiding waarderen. Soms verwijzen we door naar andere disciplines zoals een oefentherapeut of psycholoog. Soms gaat het om leefstijladviezen om te voorkomen dat klachten verergeren. Het is fijn als ik mensen bewust kan maken wat ze zelf kunnen doen.
Wat wil je zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?
Zorg voor een goede basis. Heb geduld, bouw ervaring op en geef je ontwikkeling de tijd die nodig is. En besef dat thuiszorg veel meer is dan alleen wassen en helpen met steunkousen aantrekken. Het werk is veel diverser dan je denkt. Je zult geregeld moeten improviseren en dat is fijn als je ervan houdt om zelf oplossingen te vinden. Het helpt daarbij als je aanvoelt wat mensen nodig hebben. Er zijn altijd vacatures bij ons. Ga eens meelopen met een collega, in de wijk of op de poli.
Oktober 2023