Josefien

Groepsbegeleider

Met haar ongedwongen houding, humor en relativeringsvermogen weet ze de jongeren in haar groep voor zich te winnen. Het zijn jongeren die vanwege soms complexe belemmeringen afhankelijk zijn van intensieve begeleiding. De jongste is 8 jaar, de oudste 17 jaar, maar wat ze delen is dat ze moeite hebben om hun gedrag te reguleren. Josefien Krommenhoek, die mbo-social work heeft gedaan in Tilburg, voelt zich thuis op haar locatie Beukenhorst van De Hondsberg. "Ik hou van de dynamiek en dat je hier voortdurend moet aftasten wat iemand nodig heeft. Een aanmoediging of juist afremming. Jongeren leren hier hoe ze gezonde relaties aangaan en te vertrouwen op zichzelf."

Josefien Krommenhoek

Wat was jouw route naar je huidige baan?

Josefien: Ik wist een tijdje niet wat ik wilde. Als kind leek dierenarts me leuk. Ik heb een opleiding tot verpleegkundige gedaan, gevolgd door doktersassistente. Maar met social work had ik meer mogelijkheden dacht ik. Toen ik bij De Hondsberg solliciteerde op een flexfunctie werd ik meteen aangenomen. Ben me toen gaan oriënteren voor welke doelgroep ik het liefst wilde werken. Dat werd een woongroep met zes kinderen, ieder met een eigen programma.

Wat moet je in huis hebben om dit werk te doen?

Ik leer het meest in de dagelijkse praktijk. Je komt zoveel verschillende situaties tegen. Kinderen met sociaal emotionele of hechtingsproblemen of met aangeboren aandoeningen. Het is telkens aftasten hoe je het beste kunt handelen. Mijn team bestaat uit professionals die elkaar aanvullen, onder wie een dokter, psychiater en regiebehandelaar. In ons overleg delen we ervaringen en bepalen we het zorgplan en onze aanpak.

Wat zijn jouw drijfveren?

Ik kom uit een warm gezin met twee oudere broers en ondernemende ouders. Bij ons thuis in Hilvarenbeek leerde ik dat je lief moest zijn voor een ander en tegelijk voor jezelf op moest komen. Ik mocht mijn eigen weg ontdekken en we delen alles met elkaar. Dat maakt dat ik vol vertrouwen in het leven sta. Zorgzaamheid zat er bij mij altijd wel in. Wat ik nu doe past bij wie ik ben. Beetje pittig, maar vooral liefdevol.

"Ik vind het mooi dat mijn werk uitdagend en onvoorspelbaar is"

Josefien

Wat maak je zoal mee?

Emoties lopen soms hoog op, mede door hormonen en dan vliegt er weleens iemand uit de bocht. Dat hoort erbij. Vijf minuten later komen ze dan weer knuffelen. Ze hebben niet altijd in de gaten waar de grenzen liggen, dus dat moet ik nu en dan voor mezelf goed bewaken. Je hoeft niet te proberen een rol te spelen, want daar prikken ze feilloos doorheen. Het merendeel van de tijd hebben we veel plezier met elkaar. In het team en met de bewoners. Met wat geduld en humor kom je ver.

Welke kansen zijn er voor jou om jezelf te ontwikkelen?

Binnen Koraal, waar de Hondsberg toe behoort, kun je allerlei opleidingen doen en we blijven ook door het jaar continu leren door het volgen van cursussen. Voorlopig ben ik heel nieuwsgierig naar wat er allemaal nog gaat komen. Ik oriënteer me in elk geval al wel op een hbo-studie.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die zich oriƫnteren?

Het is ontzettend betekenisvol om te mogen werken met jonge mensen, om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling. We helpen hun kwaliteiten te ontdekken en met elkaar te groeien. En dat ook nog eens in een prachtige bosrijke omgeving, die je inspireert. Het is nu en dan intensief, maar ook heel interessant en leerzaam. Dat is een combinatie die voor mij heel goed werkt.

November 2023

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media