Ilke

doktersassistente spoedpost

Al op de basisschool vond Ilke (20) het fijn om kinderen te helpen die gevallen waren, om hun pijn te verlichten en hen op te vrolijken. Een logische keuze was om een opleiding voor de zorg te kiezen. Aan het ROC in Tilburg kon ze haar draai echter niet vinden, waarna ze een particuliere opleiding tot doktersassistente volgde bij Capabel. Met het behalen van haar niveau 4-diploma stoppen haar ambities nog niet. Ze is vastbesloten om daarna nog een hbo-opleiding acute zorg te gaan volgen.

Ontdek de zorg Brabant: Ilke Ergunay (st)

Wat spreekt je aan in de spoedzorg?

Ilke: Ik merk dat ik het vooral fijn vind als ik mensen kan helpen die wat minder goed Nederlands spreken. Om ondanks de taalbarrière een manier te vinden om de juiste triage te doen, te laten merken dat ik hun zorgen aanvoel en hen tegelijk gerust te stellen. Ik ben zelf opgevoed in het Nederlands en Turks, dus ik weet hoe belangrijk het is om begrepen te worden. Ik ken ook niet alle woorden, zeker het medisch jargon niet, maar met Google Translate kom ik een heel eind.

Hoe ziet je dag eruit?

We hebben een groot team en met dertien werkplekken kan het hectisch zijn. We hebben onze gesprekken met patiënten, er zijn overleggen met de huisarts. Dan moet je wel gefocust blijven en geduld hebben. Soms is er een moeilijke casus, waarvoor ik moet sparren met een collega. Het mooie is dat we hier leren van elkaar. De praktisch ingestelde doktersassistenten en de theoretisch ingestelde geneeskunde studenten. We zijn allemaal teamspelers. We nemen ook steeds meer taken over van de arts, mensen binnenroepen voor een consult en het hechten van eenvoudige wonden bijvoorbeeld.

Wat geeft je voldoening in je werk?

Als ik erin slaag om de situatie helder te krijgen door de juiste vragen te stellen. Als iemand bijvoorbeeld hevige buikpijn heeft, dan moet ik er zo snel mogelijk achter komen hoe spoedeisend het is. Ik heb geleerd welke vragen je dan eerst moet stellen en hoe je tegelijk empathie kunt blijven tonen. Het geeft me een goed gevoel als ik de juiste inschatting maak en snel hulp in gang kan zetten als dat nodig is. Soms is het al genoeg om angst weg te nemen en te adviseren om pijnstillers te nemen. Patiënten reageren soms geprikkeld, maar de meesten zijn heel dankbaar.

"Ik kan hier meteen in praktijk brengen wat ik leer"

Ilke

Wat wil je nog leren?

We hebben geregeld scholingen, onder andere over diabetes en psychische aandoeningen. Wij zijn het eerste aanspreekpunt. Dan heb je voldoende basiskennis nodig over medicatie en wat je moet adviseren bij mogelijke complicaties. Je krijgt veel voor je kiezen en dan is het belangrijk om de rust te bewaren. Daar mag ik nog wat meer in ontwikkelen, maar ik geloof dat je met de juiste motivatie altijd kunt groeien in je baan.

Waar ben je trots op?

Ik had een keer een man aan de telefoon, die belde voor zijn vrouw. Op de achtergrond hoorde ik haar kermen. Ze kon niet meer praten van de hevige buikpijn. In haar dossier las ik dat ze hartpatiënt is. Toen heb ik meteen in overleg met de arts een ambulance geregeld. Dat bleek een juiste beslissing, want ze had een aneurysma. Gelukkig kon ze meteen geopereerd worden. Fijn dat ik het goed aangevoeld had.

Wat wil je zeggen tegen iemand die geïnteresseerd is in de zorg?

Ben je nieuwsgierig en kun je goed luisteren, kun je het overzicht bewaren en goed schakelen, dan vind je hier een hele mooie baan. Je krijgt in het begin een maatje die meeluistert en geregeld heb je coaching gesprekken. Doel is om samen beter te worden, dus daarom bespreken we ook eerlijk met elkaar hoe we zaken zien. Op de spoedpost kun je concreet iets betekenen voor patiënten en je kunt er veel leren.

Oktober 2023

Terug naar Midden-Brabant

Activiteiten bij jou in de buurt

Meer weten over werken en leren in de zorg? Bezoek eens een informatiebijeenkomst.

Wil je direct aan de slag?

Bekijk alle vacatures in zorg en welzijn bij jou in de buurt!

Werken in de zorg, dat is toch niets voor jou?

Zo weerleg je alle vooroordelen!

Zorgmedewerkers zijn laagopgeleid

In de zorg werken mensen met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. De medewerkersgroep is dus gevarieerd.

Werken in de zorg is eentonig

Werken in zorg en welzijn is heel divers. Elk werkveld, elke baan, elke dag, elk uur is anders. Maar het vertrekpunt is overal hetzelfde: de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Deel via social media